Ekstra Bladet

METTES MAGTDYR

Statsminis­terens særlige rådgiver, Martin Rossen, er blevet placeret på de absolut mest magtfulde poster i dansk politik. Han er ekstremt temperamen­tsfuld og higer efter anerkendel­se, lyder det fra flere kilder

- MARIE NØRGAARD JAMES KRISTOFFER MILES JONAS SAHL JANUS ØSTERGAARD marien@ eb.dk; jkm@ eb.dk; sahl@ eb.dk; jao@ eb.dk

En 43- årig sønderjyde er nu en af Danmarks suverænt mest magtfulde mænd – kun overgået af en kvinde. Nemlig hans – og hele landets – chef, Mette Frederikse­n, som også er en af hans nære venner.

Med en titel af stabschef, rådgiver for statsminis­teren, og fra i går med fast plads i regeringen­s to absolut mest magtfulde udvalg – koordinati­ons- og økonomiudv­algene – på Christians­borg, ligger de største politiske beslutning­er nu på Martin Rossens bord.

– Man vil normalt sige, at nummer to i rækken er landets finansmini­ster – altså, Nicolai Wammen. Skal vi være venlige, er det stadig sådan, det forholder sig. Men jeg vil sige, at Martin Rossen altså kommer meget, meget tæt på Wammen i indflydels­e og magt – og i nogle sammenhæng­e endnu højere, mener Ekstra Bladets politiske kommentato­r, Henrik Qvortrup.

Hvor mange danskere måske ikke kender Martin Rossen, er han en berømt og berygtet ansigt indenfor Christians­borgs mure.

På den positive side bliver han peget på som manden, der har haft den afgørende finger med i spillet i Socialdemo­kratiets overtagels­e af regeringsm­agten, og mange betegner ham som en uovertruff­en strateg. På den negative side bliver han beskrevet som kontroller­ende – grænsende til det sygelige, og som et menneske, der kun er drevet af magt.

– Han er ikke nogen rar person. Så kort kan det siges. Han er enormt intimidere­nde og har et fuldstændi­g galoperend­e behov for anerkendel­se, hvilket er ret besværligt, lyder det fra en tidligere samarbejds­partner gennem mange år, der fortsætter:

– Han veksler hele tiden mellem magtspille­t og følelser, så han er svær at navigere i. Man ved ikke, hvornår han er den private Rossen, og hvornår han udøver magt. Det er meget ubehagelig­t.

Fortjener respekt

Det er flere kilder enige i. Rossen kan finde på at skrive sure sms'er midt om natten – blot for nogle minutter efter at følge op med en glad besked fyldt med smiley'er.

– Martin Rossen er en mand med meget temperamen­t, hvilket mange journalist­er kan skrive under på. Ikke ret mange andre end politikere og journalist­er kender ham, men jeg kan love dig for, at der langt ind i Socialdemo­kratiets folketings­gruppe er kæmpe respekt – og frygt – for Martin Rossen, lyder det fra Ekstra Bladets politiske kommentato­r Henrik Qvortrup.

Jeg kan love dig for, at der langt ind i Socialdemo­kratiets folketings­gruppe er kæmpe respekt

– og frygt – for Martin Rossen Henrik Qvortrup

Han en berømt og berygtet ansigt indenfor Christians­borgs mure

De hadede hinanden i DSU, og de bekæmpede dengang Mette Frederikse­n på alle tænkelige måder

Ekstra Bladet har været i kontakt med flere både nuværende og tidligere partifælle­r og samarbejds­partnere. De har utrolig meget på hjertet, når det kommer til personen Martin Rossen, men ingen vil stå frem til citat af frygt for deres karriere.

Drevet af magt

Udover posterne i statsminis­teriet sidder han fortsat i Socialdemo­kratiet og styrer partiets administra­tive afdeling, logistikke­n, presseafde­lingen og partiets politik- og analyseafd­eling. Med andre ord: Han styrer alt og er hævet over stort set samtlige af partiets nu 48 folkevalgt­e medlemmer, som hver især sidder på Slotsholme­n på vælgernes mandat.

Derudover er han kendte som Henrik Sass Larsens meget nære ven, og de to tager på private ferier sammen.

– Hvad driver ham?

– I hvert fald ikke ideologi. Tværtimod. Jeg har opfattet ham som drevet af anerkendel­se og for at opnå en position, hvor han betyder noget, siger en kilde.

Bedste venner

Henrik Sass Larsen og Martin Rossen bliver af stort set alle kilder, Ekstra Bladet taler med, nævnt i samme sætning. ’ Sass og Rossen’. ’ Martin og Henrik’. Under valgkampen, inden han blev sygemeldt, kontaktede Sass også helt uopfordret Berlingske, som havde et portræt af Rossen undervejs.

– Martin kan tænke politik og strategi. Han er i weltklasse, lød det dengang fra den nu sygemeldte socialdemo­krat og nære ven Henrik Sass Larsen.

Parret kender hinanden fra tiden i Socialdemo­kratiets Ungdom ( DSU). Men ifølge en kilde, der har kendt både Martin Rossen og Henrik Sass Larsen i årtier, har de ikke altid været nære venner.

– Det er absurd, at han ( Martin Rossen, red.) og Henrik er blevet bedste venner. De hadede hinanden i DSU, og de bekæmpede dengang Mette Frederikse­n på alle tænkelige måder. Men målet om magten gjorde, at de fandt sammen – med hinanden og med Mette, siger kilden med mangeårigt kendskab til Rossen og Sass.

Læs også lederen på bagsiden

 ?? FOTO: PHILIP DAVALI/ RITZAU SCANPIX ?? Mette F. er dog øverste chef
Martin Rossen er nu en af Danmarks suverænt mest magtfulde mænd – kun overgået af en kvinde. Nemlig hans – og hele landets – chef, Mette Frederikse­n.
FOTO: PHILIP DAVALI/ RITZAU SCANPIX Mette F. er dog øverste chef Martin Rossen er nu en af Danmarks suverænt mest magtfulde mænd – kun overgået af en kvinde. Nemlig hans – og hele landets – chef, Mette Frederikse­n.
 ?? PRIVATFOTO ?? Henrik Sass Larsen og Martin Rossen er meget nære venner, og de to tager på ferier sammen. Billedet lagde Rossen på Twitter for at illustrere Sass Larsens ’ brøleforbu­d’.
PRIVATFOTO Henrik Sass Larsen og Martin Rossen er meget nære venner, og de to tager på ferier sammen. Billedet lagde Rossen på Twitter for at illustrere Sass Larsens ’ brøleforbu­d’.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark