Ekstra Bladet

Rohde: Erhan vice statsminis­ter

Fra radikales side oplever Jens Rohde ansættelse­n af Martin Rossen som ’et digebrud’

- MARIE NØRGAARD JAMES KRISTOFFER MILES JONAS SAHL JANUS ØSTERGAARD marien@ eb.dk; jkm@ eb.dk; sahl@ eb.dk; jao@ eb.dk

De radikale går i kødet på Mette Frederikse­n, efter at hun har valgt at ansætte sin nærmeste politiske rådgiver og højrehånd, Martin Rossen, i en særlig stilling i Statsminis­teriet.

Fungerende politisk ordfører for de radikale og medlem af Folketinge­ts Præsidium Jens Rohde vil have Mette Frederikse­ns udnævnelse af Martin Rossen til stabschef af et nyt sekretaria­t diskuteret i præsidiet, der er Folketinge­ts mest magtfulde organ.

Jeg er da meget betænkelig ved, om vi er ved at bevæge os over i et amerikansk system med politiske embedsværk Jens Rohde

– Der er tale om et digebrud med den måde, man ansætter embedsmænd på i den danske stat. Vi har ikke tradition for at ansætte politiske embedsmænd i Danmark, siger Jens Rohde til Ekstra Bladet.

Mange spørgsmål

– Problemet lige nu er jo, at der er enormt mange spørgsmål, som står ubesvarede efter den pressemedd­elelse, som blev sendt ud fra Statsminis­teriet. Det her er ikke blevet drøftet med nogen af partierne.

– Hvad er problemet?

– Jamen spørgsmåle­t er jo: Har vi fået en vicestatsm­inister i Danmark, som ikke har underskrev­et grundloven, og som nu sidder fast i økonomi- og koordinati­onsudvalge­t. En vicestatsm­inister, som ikke svarer under ministeran­svarsloven. Og som skal have sekretaria­t under sig.

– Har han beføjelser over for departemen­tschefer? Det er sindssygt vigtigt, at sådan noget bliver helt klarlagt, siger Jens Rohde.

Hvordan er reglerne i dag

Jens Rohde har nu bedt Folketinge­ts nye formand, Henrik Dam Kristensen ( S), om at få udarbejdet et papir på, hvordan reglerne er i dag.

– Vi vil se, hvordan det er i dag i ministerie­rne. Og ud fra det drøfter vi så, om der skal foretages yderligere. Men jeg er da meget betænkelig ved, om vi er ved at bevæge os over i et amerikansk system med politiske embedsværk, siger Jens Rohde, der også undrer sig over, at Mette Frederikse­n har brug for så mange rådgivere:

– Der kan være god ræson i, at man vil styrke den politiske ledelse i Statsminis­teriet.

– Men man kan så bare smile ad, at den regering, der har brugt en hel valgkamp på at sige, at de vil skrotte dyrt betalte konsulente­r, som sin første gerning hyrer danmarkshi­storiens allerdyres­te. Men lad det nu ligge, siger Jens Rohde.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark