Ekstra Bladet

Sådan får vi plads til løbehjul i byen

-

hoveder er eniALLE DE SNAKKENDE ge. Fra Politiken Plus’ smagsdomme­re over bystyret på Rådhuset til Tante Berlingske. Løbehjul med strøm skal, hvis ikke forbydes, så som minimum reguleres ned på et niveau, hvor forretning­smodellen er mindre levedygtig end kommunens egne bycykler – terminalfa­se kaldes det.

Udover at være snakkende typer, så har de fleste af førnævnte en anden ting til fælles – de har aldrig kørt på løbehjul, hvilket naturligvi­s ikke forhindrer dem i at have skarpe holdninger til københavne­rnes nyeste følgesvend i trafikken. For skægt nok så er det mit ganske klare indtryk i modsætning til, hvad de skriver på kulturside­rne, at københavne­rne generelt elsker løbehjulen­e.

DET, som jeg – jeg elsker min DE HAR cykel, men når jeg ikke lige har den med, så er det perfekt, at jeg hurtigt kan komme fra sted til sted og samtidig få lidt frisk luft. Dertil, så er det i øvrigt sjovt.

Men selvom de fleste af ovennævnte typer vil forbyde det hele, så er man ikke helt klar til at gå så langt i Københavns Kommune – for hvis man bare forbød og ikke opfandt et avanceret system til kontrol og regulering, hvad skulle embedsværk­et så foretage sig fremadrett­et?

til at spørge, om ikJA, MAN FRISTES ke det største filosofisk­e spørgsmål, der kan stilles internt i Københavns Kommune, kan opsummeres til: Hvis noget ikke reguleres på en omkostning­skrævende facon, eksisterer det så?

Og tro mod dette ideal har man, i stedet for at forbyde løbehjulen­e eller smartere endnu lave en intelligen­t løsning sammen med udbyderne, valgt at lave en model, der kræver øget regulering, øget kontrol og i øvrigt gør, at forretning­smodellen formodentl­igt ikke holder, såfremt reglerne faktisk bliver overholdt.

ikke MEN HAR LØBEHJULSH­ADERNE et par pointer? De kører hurtigt, og mange kører på fortovet, de har en ’ levetid’ på et par måneder, før de skrottes, og hvad med dem, der lejer cykler ud og betaler for fortovet, skal de blot tåle løbehjul, der ’stjæler’ deres kunder, uden at betale til fællesskab­et?

Og jo da, jeg skal være den første til at indrømme, at ovenståend­e er meget reelle problemer. De kan dog løses forholdsvi­st simpelt og på en facon, hvor man ikke regulerer byen til døde.

At nogle bryder loven, er sjældent et argument for at gøre den lovlige brug af en genstand ulovlig. Men man kunne nok ønske, at politiet ( også her) håndhævede en del mere.

er alvorlig. SelvfølgeK­LIMADELEN lig skal vi ikke tolerere en brug- ogsmid- væk kultur, men også her er løsningen simpel. Pålæg ejerne af udlejnings­løbehjulen­e en’ klimaafgif­t’ el lerlignend­e, s omså kan reinvester­es direkte i CO2- kvoter. Jeg forudser i øvrigt, at de fleste firmaer forholdsvi­st hurtigt vil se på en forbedring af levealdere­n for deres løbehjul, både for at skrotte færre, for at betale mindre i afgift, og så endelig fordi det er god reklame i disse år at være sådan en klimavenli­g type.

Endelig er der det med pladsen i byens rum og pengene. Men her er løsningen jo også ligetil: Pålæg ejerne af udlejnings­løbehjulen­e en afgift per løbehjul, de har ude i det offentlige rum, og lav nogle aftaler med dem om, at de opstiller dem på centrale pladser og deslige, hvor de ikke direkte er i konkurrenc­e med cykeludlej­ningen. Så har man en løsning, der virker for alle parter.

Hvis noget ikke reguleres på en omkostning­skrævende facon, eksisterer det så

fungere og OVENSTÅEND­E KUNNE ville være en fornuftig måde at regulere på, hvor man ikke dræber et nyt produkt, alene fordi man hader fremskridt. Men det ville selvfølgel­ig ikke kræve så megen kontrol, så det går ikke.

For hvad skulle kommunen og Politiken Plus med venner så være forargede og regulering­sagtige omkring?

Ja, uden hadet til fremskridt ville de jo hurtigt løbe tør for ting at være sure over og regulering­saktive omkring. Og det går jo ikke.

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Pålæg ejerne af udlejnings­løbehjulen­e en ’ klimaafgif­t’ eller lignende, som så kan reinvester­es direkte i CO2 kvoter, skriver Leif Donbæk.
FOTO: JENS DRESLING Pålæg ejerne af udlejnings­løbehjulen­e en ’ klimaafgif­t’ eller lignende, som så kan reinvester­es direkte i CO2 kvoter, skriver Leif Donbæk.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark