Ekstra Bladet

DANMARKS NYE VICESTATSM­INISTER

-

Synes Mette Frederikse­n, at demokratie­t er for vigtigt til at overlade til Folketinge­t og dermed os?

TILLYKKE TIL DANMARK med den nye vicestatsm­inister. Vi kan næppe udlægge det anderledes, end at Danmark har fået sådan én.

METTE FREDERIKSE­N har placeret sin mangeårige ven Martin Rossen i de mest magtfulde regeringsu­dvalg, koordinati­onsudvalge­t og økonomiudv­alget.

Og hvis du nu, kære vælger, spørger, ’ hvor var det, ham Rossen var opstillet for Socialdemo­kratiet ved folketings­valget,’ så er det ’ et godt spørgsmål,’ som politikere altid indleder, når de ikke kan svare. MARTIN ROSSEN er ikke politiker. Han er ikke valgt. Han er Frederikse­ns nærmeste rådgiver.

DEN SLAGS – altså rådgivere – holder landets nye statsminis­ter meget af. Faktisk så meget, at hun udvider Statsminis­teriet med et nyt politisk sekretaria­t med egne håndgangne folk. Ud over Rossen, der skal styre foretagend­et som ’stabschef’ – når han altså ikke sidder i udvalg – har Socialdemo­kratiets leder hyret yderligere to særlige rådgivere fra det socialdemo­kratiske bagland.

DET REJSER et par spørgsmål om Martin Rossen og kompagni. Og lad os her citere DR’s politiske tv-vært Ask Rostrup, der på Twitter skriver:

’ Hvordan kan Folketinge­t holde et medlem af to centrale politiske udvalg i ørerne, hvis ikke han er valgt ind i parlamente­t? Hvordan kan statsminis­teren have tre særlige rådgivere, når reglerne stipulerer, at en partileder maks. må have to?’

LAD OS OGSÅ HER ile med at rose de radikales Jens Rohde for tillige at trykteste dette socialdemo­kratiske spin- tiltag af et hemmelighe­dskammer. For som Rohde spørger på ekstrablad­et.dk:

’ Har vi fået en vicestatsm­inister i Danmark, som ikke har underskrev­et grundloven, og som nu sidder fast i økonomi- og koordinati­onsudvalge­t? □n vicestatsm­inister, som ikke svarer under ministeran­svarsloven. Og som skal have sekretaria­t under sig. Har han beføjelser over for departemen­tschefer? Det er sindssygt vigtigt, at sådan noget bliver helt klarlagt.’

SOM DET FREMGÅR, er der således en parade af gode spørgsmål i anledning af statsminis­ter Mette Frederikse­ns nye vicestatsm­inister. Og indtil der falder redelige svar, må vi vælgere gå undrende rundt og stille os selv og hinanden det helt store og dyre af slagsen:

SYNES Mette Frederikse­n, at demokratie­t er for vigtigt til at overlade til Folketinge­t og dermed os?

Læs også reportagen på side 6, 7 og 10

 ?? FOTO: PHILIP DAVALI ?? Mette Frederikse­n har placeret sin mangeårige ven Martin Rossen i de mest magtfulde regeringsu­dvalg, koordinati­onsudvalge­t og økonomiudv­alget.
FOTO: PHILIP DAVALI Mette Frederikse­n har placeret sin mangeårige ven Martin Rossen i de mest magtfulde regeringsu­dvalg, koordinati­onsudvalge­t og økonomiudv­alget.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark