Ekstra Bladet

Sort havfrue vækker opsigt

Beslutning­en om at hyre afroamerik­anske Halle Bailey til at spille Ariel skaber stor debat

- JULIE KRAGH jukr@ eb.dk

En filmatiser­ing af Disneys udgave af ’ Den lille havfrue’ er på vej fra Walt Disney Studios.

Her bliver havfruen Ariel, kong Triton og havheksen Ursula spillet af ’ rigtige’ mennesker, og forleden annoncered­e Disney så navnet på hovedrolle­indehavere­n.

H.C. Andersen så ikke på de ydre forhold eller hudfarver, men på mennesket

Rollen som Ariel skal spilles af den 19- årige Halle Bailey, der blandt andet har udgivet musik med sin søster under navnet Chloé x Halle.

Hun har ifølge instruktør Rob Marshall ’den sjældne kombinatio­n af ånd, hjerte, ungdom, uskyld og substans plus en fantastisk sangstemme’.

Knuste barndomsmi­nder

Men ikke alle var begejstred­e for beslutning­en om at lade Bailey, der er afroamerik­aner, spille Ariel, som mange tilsynelad­ende forbinder med den rødhårede tegneserie­version fra 1989.

På sociale medier udtrykte mange – hovedsagel­igt hvide – deres mishag med, at Ariel ikke skulle spilles af en hvid skuespille­r, og klager under hashtagget # NotMyAriel over, at deres barndomsmi­nder er ødelagt.

’Hans Christian Andersen skabte Ariel som hvid og dansk, og så vidt vides er Danmark ikke Afrika’, skriver én. Men faktisk ville den berømte danske eventyrfor­fatter tage valget af skuespille­r helt roligt, vurderer Johs. Nørregaard Frandsen, der er professor og leder af H. C. Andersen Centret.

Syg debat

– Det siger virkelig meget om den amerikansk­e tænkning, at hun ikke må være sort. Det afspejler en fuldstændi­g syg debat, konstatere­r han.

– Som Andersen- forsker har jeg absolut intet problem med, at havfruen i denne filmatiser­ing har en anden hudfarve, slår professore­n fast.

Han tilføjer, at det ville forfattere­n heller ikke have. – H. C. Andersen mente faktisk ikke så lidt om mørke mennesker for sin tid.

– Han lavede et skuespil, der hed ’Mulatten’. Det handlede om slaveriet, som han var dybt forarget over. H. C. Andersen så ikke på de ydre forhold eller hudfarver, men på mennesket.

 ?? FOTO: DAVID EDWARDS/ RITZAU SCANPIX ?? Halle Bailey har ifølge instruktør­en den sjældne kombinatio­n af ånd, hjerte, ungdom og uskyld, der skal til.
FOTO: DAVID EDWARDS/ RITZAU SCANPIX Halle Bailey har ifølge instruktør­en den sjældne kombinatio­n af ånd, hjerte, ungdom og uskyld, der skal til.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark