Ekstra Bladet

De er håbet

- Karen Bro karen.bro@eb.dk Chefredakt­ør twitter: @brokaren

For at overrække JEG ER I BUDAPEST.

Ekstra Bladets journalist­pris. Fordi journalist­ik er op ad bakke i Ungarn.

Chefredakt­øren ser træt ud, da jeg spørger, hvor mange år han har bestridt posten.

’ Don't ask,’ siger han. Lad være med at spørge.

Det hele er temmelig brydsomt på ugemagasin­et Magyar Narancs, som har til huse i et lyst og roligt kvarter i Ungarns hovedstad.

Pressen i Ungarn er presset. Endre Bojtár, som har været chefredakt­ør siden 1999, fortæller, hvordan det mærkes i dagligdage­n.

at rekruttere nye DET ER VANSKELIGT journalist­iske talenter. Der er ikke rigtig nogen karrieremu­ligheder at lokke med. Fremtidsud­sigterne for den kritiske kvalitetsj­ournalisti­k er svære at få øje på.

Myndighede­rne bombardere­r magasinet med sagsanlæg, og annoncører­ne holder sig også væk. Mange firmaer skal ikke nyde noget af at ses i et blad, som forholder sig kritisk til Viktor Orbáns styre.

Det samme gælder kilderne, og man mærker tydeligt på den lille håndfuld reportere, at det tynger dem at være udnævnt som fjenden. Orbán gør det lidt mere subtilt, end Trump gør det i USA. Men meningen er den samme: Pressen er folkets fjende.

idealist for at arbejde MAN SKAL VÆRE for et medie som Magyar Narancs. Man skal tro på, at det er vigtigt at blive ved med at skrive om politik og kultur uden at ligge under for magthavern­e.

Flere af reporterne fortæller, hvordan de har hentet ny energi gennem ophold i udlandet, f. eks. gennem et fellowship i Bruxelles med EU som midlertidi­g arbejdspla­ds. Andre unge tager konsekvens­en fuldt ud og kommer ikke hjem igen. Reporterne her holder skansen indtil videre.

Vi taler om opposition­spartiet Momentum, som for et par år siden fik et gennembrud, fordi de gik op imod Orbáns drømme om at være vært for De Olympiske Lege. Det unge pro- europæiske parti, der blandt andet kæmper for bedre forhold til migranter, har tændt et lille håb om forandring, for det har vist, at man godt kan tale magten midt imod.

Fremtidsud­sigterne for den kritiske kvalitetsj­ournalisti­k er svære at få øje på

Europa- Parlamente­t VED VALGET TIL kom de ind med to mandater. Spidskandi­daten Katalin Cseh har fortalt til Altinget, hvordan hun måtte ofre sit arbejde som gynækolog på universite­tshospital­et i Budapest. Mellem linjerne lod hospitalet­s ledelse forstå, at hun ikke kunne blive ved med at være ansat i staten, hvis hun stillede op for et regeringsk­ritisk opposition­sparti.

’ Men hvis man vil ændre noget, man er utilfreds med, så er man nødt til at gøre noget og tage ansvar. Apatien er vores største fjende,’ sagde hun i interviewe­t.

fornemmer vi i redakDEN SAMME ÅND tionslokal­et, da vi overrækker Ekstra Bladets Victor Pris til Magyar Narancs.

Respekten for reaktionen­s indsats bliver ikke mindre, da vi spørger, hvad der er kriteriet for en god historie hos dem.

Svaret er, at der altid skal være et håb.

 ?? FOTO: EKSTRA BLADET ?? Det ungarske ugemagasin Magyar Narancs fik Victor Prisen, som samtidig blev dedikeret til alle, der kæmper for pressefrih­eden i Østeuropa i disse år.
FOTO: EKSTRA BLADET Det ungarske ugemagasin Magyar Narancs fik Victor Prisen, som samtidig blev dedikeret til alle, der kæmper for pressefrih­eden i Østeuropa i disse år.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark