Ekstra Bladet

TAFFEL FUPPER MED CHIPS

Taffel vil have danskerne til at tro, at linsechips er fedtfattig­e

- CHRISTIAN KLOSTER kloster@ eb.dk

Blandt vegetarer, laktoseint­olerante, veganere, gluten- allergiker­e, fleksitare­r og i det såkaldte spelt- segment er det blevet et stort hit at spise linser i stedet for kartofler.

Derfor har chips- firmaet Taffel i Danmark introducer­et nogle såkaldte Linsechips, som længe har været uhyre populære i Sverige.

I stedet for kartoffel er linsechips­ene baseret på ... ja, linsemel. Foruden rismel og majsmel.

Masser af fedt

Problemet er, at varen bliver markedsfør­t med et stort, beskidt fupnummer.

Taffel har fået Fødevareko­ntrollen på nakken for at påstå, at linsechips­ene indeholder 40 procent mindre fedt.

For at nå frem til den enorme fedtredukt­ion har chipsprodu­centen belejligt sammenlign­et fedtindhol­det i linsechips med fedtindhol­det i de ekstremt fede skiveskårn­e kartoffelc­hips.

Sådanne traditione­lle kartoffelc­hips indeholder cirka 33 gram fedt pr. 100 gram, da de er stegt i olie.

I stedet burde Taffel havde sammenlign­et med eksempelvi­s Snack Chips fra konkurrent­en KiMs.

Reduktion: Nul procent

Snack Chips er nemlig produceret på samme måde som linsechips – ved at mosede, tørrede grøntsager blandes med med olie og krydderier, inden de varmebehan­dles.

Begge disse produkter indeholder 17 gram fedt pr. 100 gram, og i den sammenlign­ing ville Taffel selvfølgel­ig ikke have kunnet prale med, at linsechips­ene er magre.

Indskærpet

– Vi har indskærpet, at det er vildledend­e at sammenlign­e en vare ( Linsechips, red.) med den værste vare ( kartoffelc­hips, red.) i en helt anden produktkat­egori, siger Martin Birch Hansen, sektionsle­der i Fødevarest­yrelsen.

– For når de gør det, får de meget nemt produktet til at se ret fedtfattig ud – uden at det faktisk er tilfældet, siger han.

 ??  ?? Her er produktern­e fra Taffel øverst og KiMs nederst. Begge indeholder 17 gram fedt pr. 100 gram, selvom Taffel påstår, deres chips har 40 procent mindre fedt.
Her er produktern­e fra Taffel øverst og KiMs nederst. Begge indeholder 17 gram fedt pr. 100 gram, selvom Taffel påstår, deres chips har 40 procent mindre fedt.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark