Ekstra Bladet

Jeghar, hvadder skal til

Jakob Fuglsang har aldrig mistet troen på, at han kan køre på podiet i verdens største cykelløb. Og den er kun blevet stærkere med den formidable form, han har vist i foråret

-

Formen var på plads. Holdet var bygget op omkring ham, træneren var ansat på fuld tid, og hele det store setup var finjustere­t til Tour de France.

Jakob Fuglsangs fysiologis­ke data fortalte, at han aldrig havde været bedre, end han var i sommeren 2018.

Han var sluttet som nummer to i Schweiz Rundt få uger tidligere. Atter var forventnin­gerne – også hans egne – skruet helt op. Måske ikke til en sejr, men en podieplace­ring, en dag i gult, en etapesejr.

Og så gik det bare slet ikke. Der var noget, der bremsede ham. Der var noget, der skabte en ubalance i ham, som gjorde det vanskelige­re for ham at restituere, forklarede han senere i Politiken.

Årsagerne kan have været flere, men den store synder viste sig at være fiskeolie. Det populære kosttilsku­d tog han på en kostvejled­ers anbefaling dobbelt dosis af, men det gav bagslag, afslørede en analyse efter Touren.

Et levende bevis

Meget er forandret siden dengang, og Jakob Fuglsang går ind til årets Tour de France med fornyet entusiasme og genoplivet ambition om at køre på podiet.

Fadæsen med fiskeolien sidste år er ikke glemt, men lektien er lært. Det er slut med sidste øjebliks- ændringer.

Han følger nu ufravigeli­gt en streng kostplan, som han tillægger hovedansva­ret for sin succesrige forårssæso­n med sejren i monumentet Liège- Bastogne- Liège som kulminatio­n.

– Jeg har ikke vist mit maksimale i Touren, og jeg tror stadig på, at jeg kan nå et bedre resultat i Touren, end jeg har gjort hidtil.

– I 2017 var jeg virkelig godt kørende, og så styrtede jeg, og sidste år var det så noget andet, der gik galt. Hvis alt flasker sig i år, så er det muligt at nå podiet.

– Se på sidste års vinder, Geraint Thomas. Han er det levende bevis på, at det kan lade sig gøre, for han vandt Touren uden nogensinde at være kørt i top ti i en Grand Tour. Alt flaskede sig 100 procent for ham. Det kan det også gøre for mig, siger Fuglsang.

Hans formidable forår har givet ham et mentalt rygstød og forstærket hans selvtillid, men den gør ham ikke uden videre til storfavori­t i Tour de France. Verdens største cykelløb er noget helt for sig selv.

Bliver bedre og bedre

– Jeg tror på, at jeg har løftet mit niveau, og at jeg kan køre med større overskud i årets Tour i kraft af den bevidsthed, jeg nu har om min kost, siger Fuglsang.

– Jeg har stadig ambitioner i Touren, og at satse på en placering under podiet er at satse lavt, synes jeg. Jeg tror på, at jeg har, hvad der skal til, for i hvert fald at køre i top fem, og jeg drømmer om podiet – og om en dag at kunne trække i den gule trøje.

Han har skrevet en bog om netop den drøm. Hans selvbiogra­fi, som udkom kort før Touren sidste år, står i reolen bag ham. Forlaget vil have ham til at skrive endnu et kapitel, så en opdateret udgave kan lanceres allerede i år.

Det er et projekt, som kan gentages i endnu nogle år, for Jakob Fuglsang bliver øjensynlig­t kun bedre og bedre, og han vil givetvis høste flere resultater, der kan fortjene et kapitel i hans livshistor­ie.

Væltede læsset

De bitre nederlag er også altid godt stof. Fiskeolien og den forspildte chance i Touren, for eksempel.

Set udefra virker det temmelig amatøragti­gt, at en klassement­s rytter på eta f verdens største hold midt under årets vigtigste løb fordobler sin velkendte dosis af et kosttilsku­d.

Fuglsang afviser imidlertid, at det var den øgede dosis i sig selv, der ødelagde hans Tour de France. Det var snarere den kendsgerni­ng, at han fik besked på at indtage den ekstra dosis morgen og aften, der væltede læsset.

Tabletter med fiskeolie skal altid indtages sammen med et måltid, men det var holdets ernæringse­kspert ikke opmærksom på.

– Vi har altid spist fiskeolie på holdet. To gram om dagen. Så opstod den der idé om, at vi skulle spise fire gram om dagen, og det prøvede jeg så.

– Det var ikke et eksperimen­t som sådan. Måske var det heller ikke kun fiskeoli

Kroppen fungerede bare ikke, som den skulle, og det var ekstremt frustreren­de

Oplevelsen i Touren var en bitter pille at sluge, men det er vigtigt at lære af det

en, der bragte kroppen ud af balance. Det kan også have betydning, at kroppen har været presset, og at det stod på i tre uger og ikke bare en uge eller nogle dage, siger Fuglsang, som under Touren fremstod dybt koncentrer­et – for ikke at sige utilnærmel­ig og indelukket.

Kunne ikke følge med

Frustratio­nen over den da uforklarli­ge svækkelse, han oplevede, tærede hårdt på Astana- kaptajnen.

– Jeg kunne bare ikke køre op til mit bedste. Jeg havde et højt niveau, og jeg kunne køre med de bedste en del af tiden. Men ikke hele tiden. Kroppen fungerede bare ikke, som den skulle, og det var ekstremt frustreren­de, siger Fuglsang.

– Jeg havde kæmpet så hårdt for at nå op på det der høje niveau og blive der, og så alligevel – ud af ingenting – kunne jeg ikke præstere, som jeg havde troet og håbet.

Efter Touren kæmpede Fuglsang en sej kamp for at genfinde motivation­en. Han opgav skemaer, tidsrammer og planer og trænede bare, som han havde lyst til, mens han bandede det hele væk. Det var uhyre vanskeligt, fortæller han, på ny at bringe de ofre, der skal til, før man når sit bedste niveau som profession­el atlet.

Streng kostplan

– Oplevelsen i Touren var en bitter pille at sluge, men det er vigtigt at lære af det. Noget var tydeligvis gået galt, og jeg måtte prøve at lave om på tingene og ændre, hvad der var gået galt, siger Fuglsang.

I vinterpaus­en besluttede han at give gode, velafprøve­de kostråd en chance og overgav sig til en streng kostplan, som han lagde i samråd med Astanas kliniske diætist, hollændere­n Marcel Hesseling.

– Nu har jeg fundet ud af, hvad der virkelig virker for mig. Det er forskellen på at blive nummer to, tre og fire og så vinde løbet, konstatere­r Jakob Fuglsang.

 ??  ??
 ?? FOTO: ERNST VAN NORDE ?? På toppen
I 2016 rykkede Jakob Fuglsang fra Luxembourg til middelhavs­kysten, hvor han har fået optimale træningsvi­lkår. – Monaco har gjort mig til en bedre rytter. Jeg skulle være flyttet herned for flere år siden, fortæller den 34- årige Astana- stjerne.
FOTO: ERNST VAN NORDE På toppen I 2016 rykkede Jakob Fuglsang fra Luxembourg til middelhavs­kysten, hvor han har fået optimale træningsvi­lkår. – Monaco har gjort mig til en bedre rytter. Jeg skulle være flyttet herned for flere år siden, fortæller den 34- årige Astana- stjerne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark