Ekstra Bladet

Jeg savner min eks, selvom jeg er forelsket i min kæreste

-

Når man mister et forhold, skal man igennem en sorg, som man ikke kan komme uden om. Kærestesor­g

Kære Mette

I januar gik min eks og jeg fra hinanden efter ti år. Min første rigtige kærlighed. Jeg fandt hurtigt og pludseligt en ny kæreste – vi har det supergodt sammen, og jeg er megaforels­ket. Men samtidig savner jeg min ekskæreste voldsomt meget. Jeg tænker på ham hele tiden; tænker på alle de intense og vanvittigt gode timer, vi har haft sammen. Sammenlign­er dem. Hvad handler det hele om, Mette?

Hilsen Mathias

Kære Mathias

Der er mange ting, vi mennesker er herre over, men hvad du føler for et andet menneske, er ikke en af dem. Så når du spørger, hvad det hele handler om, så handler det om netop det: følelser.

Du har haft et ti år langt forhold til din ekskæreste. Det betyder, at alt, hvad det forhold var, er blevet en del af din identitet de sidste ti år. Jeres minder er en del af dig. I taler højst sandsynlig­t samme sprog og bruger de samme udtryk. Der er en klar overvægt af begivenhed­er, som du har deltaget i sammen med ham.

Og dét kan din nye kæreste på nuværende tidspunkt på ingen måde hamle op med – og det må du på ingen måde føle, at han skal. For det er tarveligt over for både ham og dig. Når man mister et forhold, skal man igennem en sorg, som man ikke kan komme uden om. Kærestesor­g. Jo hurtigere man anerkender og respektere­r, at man har mistet, og jo hurtigere man lukker smerten ind, des hurtigere kan man lukke smerten ud igen og komme videre. Så når du savner din eks så meget, som du gør, er der en sandsynlig­hed for, at du ikke i dit hjerte har fået sagt farvel til det gamle, før du har ladet det nye komme til.

Hvordan du kommer igennem en sorg, er fuldstændi­g op til dig. Og jeg kan overhovede­t ikke være sikker på, at du ikke har respektere­t din sorg længe nok. Men et tab fører altid en sorgperiod­e med sig, som man ikke kan ignorere.

At du alligevel er blevet forelsket igen, er ikke unormalt, for det ene udelukker ikke det andet. Hvem bestemmer, at man kun kan føle noget for ét menneske ad gangen – eller at man kun kan have én følelse? Du kan sagtens være optaget og tiltrukket af det nye, det spændende – og både det ydre og det indre af et nyt menneske – mens du samtidig har svært ved at give slip på de sidste ti år, der er så stor en del af dig.

Når du savner din eks så meget, som du gør, er der en sandsynlig­hed for, at du ikke i dit hjerte har fået sagt farvel til det gamle

Min pointe er: Det er ikke unormalt at savne sin eks og de ting, man delte. Men du skal mærke efter, om du har ignoreret og skubbet din sorg til side ved at finde en ny kæreste hurtigt, og om det betyder, at du ikke kan give slip på den igen. For man kan ikke flygte fra en sorg.

Jeg siger ikke, at du ikke skal gå ind i en ny forelskels­e; jeg siger, at du selv skal kunne bære, at du har trukket en ny person og en ny forelskels­e ind i dit liv. Og så skal du huske, at du aldrig kan sammenlign­e en ny kæreste med et ti år langt forhold.

Så kære Mathias: Er du klar til at lægge din kærlighed i din nye kærestes hænder – eller er du ikke færdig med at sørge? Det er OP til dig.

Kærligst Mette

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark