Ekstra Bladet

Stærke kræfter vil SUV’en til livs

Regeringsp­artiet SPD vil sammen med den tyske venstreflø­j sætte en stopper for SUV- modellerne

- TEKST: MATHIAS GRAM

– Komplet overmotori­serede tanks.

Det er, hvad den tyske transporto­rdfører for partiet Die Linke, Ingrid Remmers, ser, når en af de særdeles populære SUV- modeller ruller forbi. Og hun er ikke alene.

Regeringsp­artiet SPD og Die Grünen deler hendes holdning, og alle tre ønsker at sætte en stopper for den hastigt voksende bestand af SUV- modeller på de tyske veje. Det skriver magasinet Welt.

Baggrunden for partiernes modvilje mod biltypen er ifølge mediet, at SUV’erne generelt har et højere brændstoff­orbrug end de mindre biltyper, som køberne kommer fra.

– SUV’er forurener markant mere sammenlign­et med mindre biler, men bliver i stigende grad købt af mange årsager – højere sædepositi­on, større trækevne eller brugbarhed i terrænet, siger transporto­rdfører fra SPD, Kirsten Lühmann, til Welt.

Netop SUV- trenden har også måttet tage en del af skylden for, at det gennemsnit­lige CO2- udslip fra nye biler er steget herhjemme.

INGRID REMMERS

fra Die Linke mener dog også, at bilproduce­nterne har et ansvar.

– I stedet for at bygge biler, der forurener mindre, satser bilindustr­ien nu på at bygge store, tunge og mere forurenend­e biler. Det er fuldstændi­g absurd at sætte biler på 1,9 ton til at fragte et 80 kilo menneske snit, siger hun til Welt.

Selv om SPD, Die Linke og Die Grünen er enige om, at SUV- trenden skal stoppes, er der ikke konsensus om metoden.

I regeringsp­artiet tror man på, at trenden kan vendes ved at gå EU-vejen. Ifølge Kirsten Lühmann skal man stramme skruen på en måde, der presser producente­rne til på den ene side at sætte skub i udviklinge­n af mindre brændstoft­ørstige motorer, og på den anden side lade de mere miljørigti­ge biler erstatte SUV'erne på reklamer og lystavler.

Hos Die Linke mener man i stedet, at højere afgifter på særligt firmabiler skal få bilisterne til at kigge mod mere miljøvenli­ge biler. i gennem

Kirsten Lühmann fortæller til Welt, at 80 procent af de SUV- modeller, der indregistr­eres i Tyskland, bliver brugt som firmabiler. Partiet arbejder derfor på en model, hvor afgiften bestemmes af, hvor ’grøn’ bilen er.

OGSÅ DIE GRÜNEN

er åbne for en differenti­eret afgiftsmod­el, men her er det vejafgifte­n, man ønsker at skrue på. Welt skriver, at partiet vil lade antallet af kørte kilometer have indflydels­e på regningens størrelse.

Forslagene er indtil videre blot input i en større tysk debat om, hvordan afgiftssys­temet skal se ud i fremtiden. Det er derfor endnu ikke givet, at en af dem vil blive omsat til virkelighe­d lige foreløbig.

 ?? FOTO: DAIMLER ?? Stor efterspørg­sel har fået bilfabrikk­erne til at storsatse på SUV-modellerne. Mercedes-Benz G-Klasse er en af de biler, der har fået fornyet liv på grund af trenden.
FOTO: DAIMLER Stor efterspørg­sel har fået bilfabrikk­erne til at storsatse på SUV-modellerne. Mercedes-Benz G-Klasse er en af de biler, der har fået fornyet liv på grund af trenden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark