Ekstra Bladet

HER ER ORANGE DET NYE SORT

Lidt over en time fra København kan du vandre på livet løs

- T□KST: THOMAS GÖSTA SV□NSSON

Orange, orange. Orange. Orange, orange, orange.

En vandretur på Skåneleden er ikke kun eliksir for krop og sjæl. Den giver dig også en helt særlig – og måske lidt ubrugelig evne

– til at spejde orange overalt i skoven. Det er nemlig farven, der markerer stierne i det over 1000 kilometer store og helt unikke vandresyst­em i Skåne og omegn.

Ekstra Bladets udsendte brugte fire dage alene på Skåneleden, hvor en del af ruten fra Kvidinge til Hallaröd blev tilbagelag­t. Vandring er de seneste år gået hen og blevet hipt, og det er ganske enkelt guld og grønne skove for danske vandre- entusiaste­r, at man så tæt på København kan finde så gode og velmarkere­de vandrestie­r. Det er samtidig en oplagt mulighed, hvis man vil prøve kræfter med lidt vildere natur end den danske.

TUREN VAR PÅ

forhånd rimelig nøje planlagt. Første dag skulle små 25 kilometer tilbagelæg­ges, og overnatnin­gen var på vandrehjem. Herefter skulle de svenske shelterpla­dser afprøves. Pladserne er strategisk placeret rundt på ruten, og de fleste af dem har ud over shelters adgang til vand, bålplads og primitivt toilet.

Jeg har før overnattet i naturen herhjemme, men når jeg har været på vandretur i udlandet, er jeg altid gået efter mere magelige logier som hytter og hoteller. Det skulle der laves om på.

BANG. DET ER EFTER

midnat, og pludselig ligger jeg søvndrukke­n på bunden af en svensk skov. De irrationel­le tanker når at kredse rundt om, hvorvidt det er en elg eller en svensk massemorde­r, der er på spil. Det er dog langt mindre dramatisk. Selerne til min nyindkøbte hængekøje med et myggenet over er blevet hængt forkert op. Så på med pandelampe­n og op med køjen igen.

Gevinsten er heldigvis stor. Det er en kæmpe oplevelse at vågne til fuglekvidd­er og solens første stråler, mens man kigger op i det grønne. Og når man vandrer, lærer man altid nye ting. Den første nat på en svensk shelterpla­ds var ingen undtagelse.

SKÅNELEDEN ER DELT

op i fem delstrækni­nger. Jeg gik på den, der strækker sig 162 kilometer fra Åstorp – tæt på Helsingbor­g – og til Brösarp. Og det er meget varieret. Du passerer gennem kulturelle seværdighe­der, løvskov, nåleskov, blomsteren­ge og krydser åer og marker. Og hele tiden med den orange farve som pejlemærke. De dele af ruter, der går gennem nationalpa­rker, er rimelig velbesøgte, men når du kommer væk fra dem, kan du vandre i timer – ja nærmest døgn – uden at møde andre.

Det kan både være en befrielse, men også en udfordring. Da jeg dagen efter min hængekøje- debut havde provianter­et i byen Röstånga og begav mig ude på ruten til næste shelter, gik der over 24 timer, før jeg igen mødte mennesker.

Og man begynder at forstå, hvorfor mange deltagere i programmer som ’ Alene i vildmarken’ begrunder deres exit med ensomheden. For når du befinder dig mutters alene midt i naturen, og stilheden og mørket sætter ind, kan det være svært at undgå, at tankemylde­ret begynder at spille dig et puds. Det kan heldigvis ofte kureres med et par dybe vejrtæknin­ger – eller du kan naturligvi­s også bare finde en makker at gå med.

 ??  ?? En tur på Skåneleden er eleksir for krop og sjæl, og du glemmer hurtigt alt om hverdagens stress og jag.
En tur på Skåneleden er eleksir for krop og sjæl, og du glemmer hurtigt alt om hverdagens stress og jag.
 ??  ?? Der er masser af vandrehjem i Skåne. Jeg boede en nat her på Klåveröds vandrarhem. Ganske fint, god beliggenhe­d og til under 300 kr. per nat.
Der er masser af vandrehjem i Skåne. Jeg boede en nat her på Klåveröds vandrarhem. Ganske fint, god beliggenhe­d og til under 300 kr. per nat.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark