Ekstra Bladet

DERFOR ER RENTEN SÅ LAV

-

1

HANDELSKRI­G

– Danske realkredit­obligation­er har en ekstrem høj kreditværd­ighed. Trumps kamp med Kina gør markederne nervøse, og det gør, at investorer­ne søger mod sikre havne. Det sender kurserne op og renten ned, siger Jeppe Borre fra Totalkredi­t.

– Hvis de ( Trump og Jinping, red.) pludselig bliver bedste venner, og alle bliver enige om, at frihandel bare er super, så kan det give betydelige rentestign­inger, siger Mikkel Høegh fra Jyske Bank. Han understreg­er, at det ikke er så sandsynlig­t.

2

BREXIT

– Næste deadline er til oktober. Et kaotisk brexit kan påvirke aktiemarke­derne negativt og sende renten yderligere ned, siger Jeppe Borre, mens Mikkel Høegh tillægger det mindre betydning.

3

ITALIEN

– Regeringen i landet har faktisk haft pæn betydning for de danske boligejere. Femstjerne­bevægelsen og Lega fører en politik, der begynder at ramme nogle udgifts- niveauer, der går imod, hvad EU tillader. Den italienske kreditværd­ighed er på spil, og det får investorer­ne til at søge mod sikre havne, siger Jeppe Borre, og Mikkel Høegh følger også udviklinge­n Støvleland­et:

– Der kan komme fornyet uro til efteråret, hvor nye budgetforh­andlinger vil starte op.

4

CENTRALBAN­KER

– Centralban­kerne er blevet mere nervøse for, hvor den globale vækst er på vej hen, siger Jeppe Borre.

– Den Europæiske Centralban­k har ikke hævet renten siden 2011, og det var forventet, at det ville ske i 2019, men vi venter stadig. Da bankens præsident, Mario Draghi, holdt tale ved topmødet i Portugal i juni, sad jeg og kiggede på skærmene for de danske obligation­srenter, og de faldt, i samme sekund det stod klart, at talen var mere blød, end markederne havde forventet. Nu diskuteres det, at en rentesænkn­ing kan komme på tale, siger chefanalyt­ikeren, der forklarer, at centralban­ken påvirker de internatio­nale kræfter, der har har købt massivt ind blandt de obligation­er, som ligger bag de fastforren­tede lån. Det sender kursen op og renten ned:

– Udlandet ejer nu i runde tal hver tredje obligation bag de fastforren­tede lån. I 2012 havde de mindre end 10 procent.

Mikkel Høegh supplerer:

– Japanske pensionska­sser er blandt dem, der køber stort op af danske boligoblig­ationer. De synes, at 1 procent i rente er et godt alternativ til, hvad de ellers kan få uden at påtage sig en ekstraordi­nær risiko. I enkelte obligation­sserier er hver anden obligation ejet af en japaner.

5

METTE FREDERIKSE­N

– Hun har ingen betydning for renten, siger Mikkel Høegh, og Jeppe Borre tilføjer:

– Renten på boligejern­es lån er defineret af, hvad der sker uden for landets grænser. Det var kun, hvis dansk politik førte til internatio­nal tvivl om de offentlige finanser, at hjemlige forhold ville have en betydning eller hvis der opstod tvivl om fastkurs- politikken over for euroen, men der står vi slet ikke.

 ?? FOTO: MIGUEL MEDINA/AFP FOTO: VIRGINIA MAYO/AFP ?? Den italienske gadekunstn­er TvBoys ironiske kommentar til forholdet med præsident Trump i USA og Kinas præsident, Xi Jinping. Når Mario Draghi holder tale, kan de påvirke renten på dit boliglån. Han er nemlig præsident for Den Europæiske Centralban­k.
FOTO: MIGUEL MEDINA/AFP FOTO: VIRGINIA MAYO/AFP Den italienske gadekunstn­er TvBoys ironiske kommentar til forholdet med præsident Trump i USA og Kinas præsident, Xi Jinping. Når Mario Draghi holder tale, kan de påvirke renten på dit boliglån. Han er nemlig præsident for Den Europæiske Centralban­k.
 ?? FOTO: JEFF OVERS/ BBC/ REUTERS ?? Boris Johnson og Jeremy Hunt kæmper om at blive premiermin­ister i Storbritan­nien.
FOTO: JEFF OVERS/ BBC/ REUTERS Boris Johnson og Jeremy Hunt kæmper om at blive premiermin­ister i Storbritan­nien.
 ?? FOTO: YARA NARDI/ REUTERS ?? Luigi di Maio er leder af Femstjerne­bevægelsen i Italien, hvis pengeforbr­ug bekymrer EU. Det sender investorer­ne til Danmark og er med til at holde boligrente­rne nede.
FOTO: YARA NARDI/ REUTERS Luigi di Maio er leder af Femstjerne­bevægelsen i Italien, hvis pengeforbr­ug bekymrer EU. Det sender investorer­ne til Danmark og er med til at holde boligrente­rne nede.
 ??  ??
 ?? FOTO: OLIVIA LOFTLUND ?? Mette Frederikse­n bestemmer som ny statsminis­ter en del i Danmark, men boligrente­rne er hun ikke herre over.
FOTO: OLIVIA LOFTLUND Mette Frederikse­n bestemmer som ny statsminis­ter en del i Danmark, men boligrente­rne er hun ikke herre over.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark