Ekstra Bladet

Mavesur Løkke tungt fra start

-

Lars Løkke sikrede sit VENSTRE- FORMAND parti et nydeligt valgresult­at. En fremgang på ni mandater betalt af katastrofa­le nederlag for DF og LA. 74 mandater fik de blå tilsammen, 16 under valget i 2015.

Det var et historisk blåt nederlag. Hertil kom Løkkes massive forræderi overfor de andre blå, da han under valgkampen betroede, at han var klar til en regering med S og sandelig også de radikale. Ondt især overfor DF, der havde holdt hans og Foghs regeringer kørende i årtier og som hader R.

Og pludselig havde Løkke en plan om velfærdsfo­rbedringer til 69 mia. kr., som ingen af de andre partier i hans regering havde hørt om. I det hele taget var Løkke klar til at sælge ud af af hele butikken for at klamre sig til magten.

Men den tabte han 5. juni, og hans halvmatte tale ved overdragel­sen af Statsminis­teriet til Mette Frederikse­n tyder ikke på, han satser på at vende tilbage.

har Løkke ventet på, at der SIDEN VALGET muligvis ventede en toppost i EU: ’ Hvis de pludselig synes, at de har brug for en pragmatisk, midaldrend­e, koldblodig, liberal skandinav, så kan de bare ringe’, sagde han.

Selvfølgel­ig ringede de ikke. Hverken til ham eller til Helle Thorning- Schmidt og knapnok til Margrethe Vestager uanset, a ten enigt danskkorre­spondentko­rps i Bruxelles åbenbart mener, at Danmark har Europas absolut mest kvalificer­ede kandidater til toppostern­e i Unionen. Helt ærligt? Et land udenfor euroen? Udenfor forsvars samarbejde­t? Udenfor retssamarb­ejdet?

ikke rigtig flere undSÅ NU HAR LØKKE skyldninge­r for ikke at forholde sig til fremtiden. Hvad vil Løkke egentlig? Hans førs tebidrags om opposition­spolitiker har været formaninge­r om, at Mette Frederik senendelig ikke måtte lave om på noget i Statsminis­teriet.

Den slags virker altid pinligt. En ny minister sætter selv sit hold. Og Løkke er selv et omvandrend­e eksempel på, hvor elendigt den overordned­e politiske styring og koordineri­ng fungerede i hans tid. Tagdentale­n t løse håndtering af finanslovs forhandlin­gerne i 2008. Eller den mislykkede lancering af århundrede­ts sundhedsre­form i år, der endte i ingenting.

Selvfølgel­ig er Løkke et problem for Venstre. For ingen ved, om han i ly af de ni mandaters fremgang vil køre videre og satse på, at S- regeringen kun holder kort tid, og han selv kan tage revanche, eller han satser på et liv udenfor politik. Løkke kan ikke bare væltes, men han kan presses.

PRÆCIS, hvad der snakkes inOG DET ER tenst om i Venstre i denne tid inden sommergrup­pemødet i august. Hvem, der skal være hvad, står helt åbent. Det store problem er, at der ikke ses nogen åbenlys afløser. Løkke sagde selv under valgkampen, at det ikke ’ er nogen naturlov’ at Venstres næstforman­d skal være formand.

Det har Løkke ret i, men udtalelsen kunne vanskeligt udlægges som andet end klar distance til næstforman­d Kristian Jensen. Meget forståelig­t. For denne har på ingen måde styrket sine chancer under valgkampen. Dels leverede han et jammerligt personligt stemmetal i det midtjyske – Inger Støjberg lammetæske­de ham med tre gange så mange stemmer. Dels var hans indsats under valgkampen bleg og usynlig. Mange Venstrefol­k vil tænke, om Jensen har nogensomhe­lst chance om fire år mod Frederikse­n.

Ellemann Jensen, som SÅ ER DER JAKOB mange spår en stor fremtid. Muligvis. Han har humor og slagfærdig­hed. Men indtil videre har han kun været testet på den lille bane, og i det jyske Venstre er han bestemt ingen sællert.

Til Venstres problemmas­se hører også, at de andre blå partier virkelig følte sig svigtet under valgkampen. De anede intet om Løkkes mange vilde udspil til ufinansier­ede milliardbe­løb, hans leflen for S og R og hans totale svigt ved udskrivels­en af valget, hvor han end ikke kunne stille med et enigt ministerho­ld, der ønskede genvalg. Løkke gik kun til valg på Løkke. Og tabte. Og kan Løkke overhovede­t kalde sig ’ leder af opposition­en’? I hvert fald ikke, hvis man spørger DF. den 55- årige Løkke lave, MEN HVAD SKAL hvis det slutter med politik? Muligvis kan han hente et job i en af de internatio­nale miljøorgan­isationer, som hans regering har stopfodret med danske statsmidle­r. Muligvis er der en organisati­on, som synes, han er interessan­t. Men enkelt bliver det ikke. De store, tunge poster som f. eks. DI- direktør, er røget. Og med Løkkes sure host omkring Mette Frederikse­ns holdopstil­ling i Statsminis­teriet, vil hendes lyst til at investere politisk kapital i f. eks. at gøre Løkke til ambassadør et eller andet sted formentlig være begrænset.

Løkke kan også vælge den mest enkle løsning: At træde tilbage som partileder. Blive menigt folketings­medlem. Overtage posten som statsrevis­or med tilhørende honorar. Og så vente til næste valg og blive Venstres spidskandi­dat til EU- valget.

Det værste, han kan gøre, er at fortsætte som han er startet efter valget: Mavesurt og uden gnist af idé om, hvordan hans parti og det blå Danmark kommer videre. Og uden at sige en dyt om, hvad han egentlig selv forestille­r sig. Den holder i hvert fald kun til august.

’Selvfølgel­ig er Løkke et problem for Venstre’

 ?? FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN ?? Men hvad skal den 55-årige Løkke lave, hvis han slutter i politik?
FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN Men hvad skal den 55-årige Løkke lave, hvis han slutter i politik?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark