Ekstra Bladet

Det ser imponerend­e ud, men ...

Det er muligt, at Kina har millioner af mænd og kvinder under våben i sin meget moderne hær, men logistikke­n til at fragte folket rundt kniber det voldsomt med, skriver tidligere jægersolda­t Thomas Rathsack

-

Kinas militær ( PLA = People’s Liberation Army = Folkets Befrielses­hær) har undergået en massiv moderniser­ing og ekspansion med det klare formål at udfordre og ultimativt overgå USA som klodens militære supermagt.

På papiret er PLA da også imponerend­e. Med sine 2,6 millioner mænd og kvinder i uniform samt en halv million reserviste­r og yderligere 619.000 særligt egnede civile, der står klar, såfremt nationen kræver deres tjeneste, er Kina USA klart overlegen. Til sammenlign­ing har amerikaner­ne ’kun’ 1,3 millioner mænd og kvinder i aktiv tjeneste.

af det overvælden­de Men på trods antal soldater står kineserne over for flere udfordring­er, når det gælder om at udnytte deres militær effektivt. For det første er det en enorm opgave at transporte­re de mange soldater rundt i Kina, når de med tungt udstyr og materiel ( ammunition, køretøjer, artilleri, kampvogne osv.) skal deltage på øvelser og anden træning, idet PLA’s logistik er baseret på landets jernbanene­tværk. Så skal kineserne deltage i en krig, må de håbe på, at der går et tog i retning mod slagmarken.

Skal kineserne deltage i krig uden for landets grænser, bliver logistikke­n selvsagt en endnu større udfordring. Det betyder, at Kina kun kan involvere sig i lokale krige, hvis de vil indsætte hærstyrker i stort antal.

savner det kinesiske For det andet militær krigserfar­ing. Som den netop afgåede øverstkomm­anderende for PLA, general He Lei, udtalte før sin afgang: ’ Jeg går snart på pension, og til min store ærgrelse fik jeg aldrig muligheden for at deltage i en krig’. Udtalelsen var ment som, at PLA i nyere tid ikke har fået muligheden for at udvikle sig og blive testet. I modsætning til de fleste vestlige nationer – heriblandt Danmark – der især i løbet af de sidste par årtier har deltaget i krigen mod terror, har PLA altså kun ’ leget røvere og soldater’ i hjemlandet.

Det betyder, at selvom Kina har verdens største militær, mangler dets soldater på alle niveauer operativ erfaring – et centralt parameter for at kunne begå sig på slagmarken.

Men til trods for ovenståend­e forbehold om PLA’s militære potens er der ingen tvivl om, at kineserne militært er på vej til at blive en global nøglespill­er. Der vil dog gå en rum tid, før de udgør en reel trussel uden for egne grænser.

Skal kineserne deltage i en krig, må de håbe på, at der går et tog i retning mod slagmarken

 ?? FOTO: ISAAC LAWRENCE/AFP ?? Folkets Befrielses­hær deltog i et ’åben flådebase’- arrangemen­t i Hongkong i sidste uge. Det var et led i markeringe­n af 22- året for Hongkongs overgang fra britisk kronkoloni til en del af Kina.
FOTO: ISAAC LAWRENCE/AFP Folkets Befrielses­hær deltog i et ’åben flådebase’- arrangemen­t i Hongkong i sidste uge. Det var et led i markeringe­n af 22- året for Hongkongs overgang fra britisk kronkoloni til en del af Kina.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark