Ekstra Bladet

’Jakob kan vinde’

GODT FORBEREDT: Bjarne Riis så sidste år i Jakob Fuglsang en rytter, der havde overtrænet op til Tour de France. I år er den danske Astana- kaptajn blevet klogere

-

BRUXELLES ( Ekstra Bladet): I juni kørte Bjarne Riis det meste af de tre store bjergetape­r i Alperne, som venter årets Tour- felt i tredje uge. Tre etaper med mytiske tinder som Col d’Izoard, Col du Galibier og Col de l’Iseran kulmineren­de med den brutale Val Thorenssti­gning, hvor der er mål på årets næstsidste etape.

Touren bliver efter alt at dømme afgjort her. Den gule trøje kan her tabes for altid – eller vindes til evig hæder.

– Den, der vinder Tour de France i år, er en rytter, der er kan holde niveauet i tredje uge, som byder på modbydelig­e bjergetape­r. De ryttere, der er gode til at restituere, har en væsentlig fordel, siger Bjarne Riis, som Ekstra Bladet har bedt om at vurdere Jakob Fuglsangs chance for at vinde årets Tour de France.

Friske ben

– Kan Jakob det? Ja, finder han det frem, han har vist indtil nu i år, og holder han den gående ind i tredje uge, så aspirerer han til at køre på podiet.

– Og så handler det om, hvor gode de andre er. Hvor god er Geraint Thomas? Hvor god er Bernal? Viser de sig ikke meget bedre end det, de har vist indtil nu i år, ja, så kan Jakob Fuglsang vinde Tour de France, siger Bjarne Riis.

Altafgøren­de er det, siger Riis, at Fuglsang er mødt frem til Touren med friske ben. Det lyder banalt. Det er indlysende, at manden skal være frisk, hvis han vil gøre det godt i Tour de France, tænker man. Men faktisk er det meget nemt at overtræne, selv om man kender risikoen, siger Bjarne Riis.

Nemt at begå fejl

Det var, hvad der skete for Fuglsang sidste år, vurderer han.

– Det er nemt at begå fejl. Man føler sig god og på toppen og tænker, at man så kan give den en skalle og blive endnu bedre. Og så risikerer man at overtræne og topper inden Touren begynder, siger Bjarne Riis.

– Derfra går det kun én vej, og det er den forkerte vej. Kunsten er at træne lige præcis tilstrække­ligt. Man skal virkelig passe på. I min tid i 1990’ erne betød det ikke så meget, om vi overtræned­e, for vi havde hjælpemidl­er ( doping, red.).

– Det har man ikke i dag, så det gælder virkelig om at have disciplin og ikke overtræne, siger Bjarne Riis.

Skuffende 2018

Fuglsang mødte sidste år op til Tour de France i forventnin­g om, at han havde ramt sin absolutte topform. Men undervejs følte han sig svækket og sluttede på en skuffende 12. plads. Årsagen, fastslog holdet senere, var et overforbru­g af fiskeolie. Den forklaring tror Riis ikke på.

Den, der vinder Tour de France i år, er en rytter, der er kan holde niveauet i tredje uge, som byder på modbydelig­e bjergetape­r

– Den der fiskeolieh­istorie er jo ’ bullshit’. Det er noget vrøvl at give fiskeolie skylden for hans skuffende Tour sidste år, siger Bjarne Riis.

– Fiskeolie er noget af det bedste, man kan byde sin krop, så alt det der med, at han fik for meget fiskeolie, er noget sludder. Jeg tror, han trænede for hårdt. Det blev for meget programmer og planer og for lidt fornemmels­e for kroppen.

– Han ville det simpelthen for meget, så han gav det lige et interval eller to for meget. Han var god i Schweiz Rundt og kom så til Touren og manglede totalt friskhed. Da havde han trænet for hårdt.

– Han jagtede formen i stedet for bare at lade formen komme i cykelløbet. Jeg tror, han er blevet klogere i år, og det kan komme ham til gode i Touren, siger Bjarne Riis.

 ??  ?? Bjarne Riis vurderer at Jakob Fuglsang er blevet meget klogere siden sidste år, hvor han tydeligvis havde overtrænee­t.
Bjarne Riis vurderer at Jakob Fuglsang er blevet meget klogere siden sidste år, hvor han tydeligvis havde overtrænee­t.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark