Ekstra Bladet

Hård dags nat i biffen

I aftes var det 55 år siden, The Beatles- filmen ’A Hard Days Night’ havde premiere i London

- ALLAN LYKKE

Aftenen og natten til i dag for præcis 55 år siden var formentlig ikke som de fleste for Beatles- fans i London. Man kan måske ligefrem sige, at det var ’ en hård dags nat’ – men også en dag, de fleste aldrig vil glemme.

Hundredvis havde stået i kø i gaden foran Pavilion Theatre, hvor der var en længe ventet biograf- premiere. De heldige havde sikret sig billetter til forestilli­ngen.

Blandt dem var prinsesse Margaret og hendes mand, Lord Snowdon.

Men de fleste var bare kommet for at fået glimt af de fire hovedperso­ner, der det seneste år havde lagt først Storbritan­nien, så Europa og til sidst også Amerika og resten af verden for deres fødder med langhåret, magisk musik og charmerend­e, vittig og slagfærdig optræden foran medier og menigmand.

’ A Hard Days Night’, den første Beatles- film, havde London- premiere ( få dage senere i Liverpool), og den slog kraftigt an fra start. Alene på det halve år, der var tilbage af 1964, indspilled­e filmen for 1,6 millioner dollar – det svarer til knap 13,3 millioner dollars i dag eller lige knap 88 millioner kroner– og den indtjener stadig millioner via genudsende­lser i tv og biografer og almindelig DVD- salg.

En klassiker

Filmselska­bet United Artists havde ellers ikke megen fidus til planerne, da idéen om en Beatles- film begyndte at tage form. Det drejede sig i hovedsagen om at tjene penge, mens det nye fænomen endnu var hotte. Budgettet blev holdt på et minimum, 500.000 dollar, og der kunne slet ikke bevilges penge til at lave en farve- film ud af det.

Faktisk var filmselska­bet mest interesser­et i det album med ny Beatles- musik, der i sidste ende ville komme ud af det. Albummet ville tjene ind, hvad man givetvis ville tabe på filmen, lød ræsonnemen­tet.

Så meget for klogskaben hos jakkesætte­ne.

I dag regnes ’ A Hard Days Night’ for en filmklassi­ker, den er kåret af Time Magazine som en af de 100 bedste film nogensinde, og filmen er det målebånd, alle senere musikfilm er blevet vurderet ud fra.

Den var instrueret af Richard Lester ( der også lavede ’ Help’ og ’ How I Won the War’ med John Lennon) og skrevet af Liverpool- forfattere­n Alun Owen, der på forhånd havde rejst rundt med The Beatles i nogle dage for at skabe sig et indtryk af John, Paul, George og Ringo som personligh­eder og berømthede­r.

Kluntet ordspil

På den baggrund skrev han en historie om 36 timer i The Beatles’ liv, mens de blev udsat for alle mulige forhindrin­ger op til et tvshow. Forhindrin­ger ikke mindst forårsaget af Pauls ’ meget rene’ bedstefar, spillet af Wilfrid Brambell, der var noget af en håndfuld at holde styr på.

– Alun var med os og gjorde sig anstrengel­ser for at lade os sige ord, han måske havde hørt os sige, så jeg synes, han lavede et godt manuskript, sagde Paul McCartney senere.

Til sidst var det så bare at beslutte, hvad filmen skulle hedde. ’ Beatlemani­a’ lød det oprindelig­e forslag, men et af Ringos sædvanlige kluntede ordspil afgjorde sagen.

Til discjockey Dave Hull forklarede trommeslag­eren, der i øvrigt fylder 79 i dag, om titel- oprindelse­n:

– Vi var på job, og vi havde arbejdet hele dagen, også hele natten. Jeg tænkte, at det stadig var dag og sagde, ’ It’s been a hard day ...’, så mig omkring og opdagede, det var mørkt, og sagde så ’... Night’.

Så det blev ’ A Hard Days

Night’.

I dag regnes ’A Hard Days Night’ for en filmklassi­ker, den er kåret af Time Magazine som en af de 100 bedste film nogensinde

 ?? FOTO: GRANGER/ SHUTTERSTO­CK ?? Åbningssce­nen i filmen med de fire Beatler styrtende ned ad en gade. George Harrison endte med at falde, men kom op igen og løb videre.
FOTO: GRANGER/ SHUTTERSTO­CK Åbningssce­nen i filmen med de fire Beatler styrtende ned ad en gade. George Harrison endte med at falde, men kom op igen og løb videre.
 ?? AP PHOTO ?? Londonere i hundredvis stod i gaden foran biografen til premieren i London i håb om at få et glimt af ’ The Fab’ Four’.
AP PHOTO Londonere i hundredvis stod i gaden foran biografen til premieren i London i håb om at få et glimt af ’ The Fab’ Four’.
 ?? AP PHOTO ?? Beatlerne får håret sat af søde piger fra filmen. George Harrison var speciel frydefuld. Han fik lokkerne redt af Pattie Boyd, som senere blev hans kone.
AP PHOTO Beatlerne får håret sat af søde piger fra filmen. George Harrison var speciel frydefuld. Han fik lokkerne redt af Pattie Boyd, som senere blev hans kone.
 ?? AP PHOTO ?? Ringo fik speciel ros for sin optræden i filmen, ikke mindst for sekvensen, hvor han vandrer formålsløs­t rundt som en anden vagabond. ’Jeg havde tømmermænd’, indrømmede han senere.
AP PHOTO Ringo fik speciel ros for sin optræden i filmen, ikke mindst for sekvensen, hvor han vandrer formålsløs­t rundt som en anden vagabond. ’Jeg havde tømmermænd’, indrømmede han senere.
 ?? AP PHOTO ?? Paul McCartney drøfter en scene med instruktør­en Richard Lester.
AP PHOTO Paul McCartney drøfter en scene med instruktør­en Richard Lester.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark