Ekstra Bladet

Kæmpede for farmor

90- årig brækkede armen under en indlæggels­e. Nu får sygehuset kritik af Styrelsen for Patientkla­ger efter barnebarne­t klagede

- CASPER HJORTH chh@ eb.dk

Det er ikke personalet på hospitalet, jeg har været efter – de løber jo rundt

– Det er en lettelse. Endelig er sagen afsluttet.

Sådan siger Jean Skarby, hvis farmor sidste år blev kvæstet på Hvidovre Hospital. Nu har barnebarne­t fået myndighede­rnes ord for, at behandling­en af Ruth Jessen var ’ under normen for almindelig anerkendt faglig standard’.

Vil råbe politikern­e op

Den 90- årige demente kvinde blev indlagt med dårlige mave, men udskrevet dagen efter med knoglebrud efter et fald fra sin hospitalss­eng.

To døgn senere Ruth Jessen blev igen indlagt. Denne gang med hjerteflim­mer, men hun blev udskrevet samme dag.

Ti dage senere var hun død.

Jean Skarby stod frem i Ekstra Bladet sidste år for at råbe politikern­e op. Hun var ikke tilfreds med et sundhedssy­stem, der behandler en svagelig medborger på den facon.

Nu har hun fået en afgørelse fra Styrelsen for Patientkla­ger.

I den står der blandt andet:

’ Der gives kritik til Hvidovre Hospital for behandling­en på kirurgisk gastroente­rologisk afdeling. Der gives kritik for journalfør­ingen på samme afdeling og akutmodtag­elsen. Det betyder, at der ikke blev udvist tilstrække­lig omhu og samvittigh­edsfuldhed ved behandling­en og journalfør­ingen.’

Ude efter ledelsen

– Jeg er glad for, at jeg har fået medhold i nogle af mine klagepunkt­er. Det er ikke personalet på hospitalet, jeg har været efter – de løber jo rundt. Jeg er ude efter ledelsen og regionen, der ikke sørger for, at personalet har tid nok til at påtage sig det ansvar, det er, at have med patienter at gøre, siger Jean Skarby, der sendte sin afdøde farmor en kærlig tanke, da hun endelig fik afgørelsen:

– Jeg sagde til hende, at jeg var ked af, at hun ikke var her mere, men at jeg var glad for at have kæmpet kampen og fået medhold.

I afgørelsen står der, at kombinatio­nen af demens og en urinvejsin­fektion, som Ruth Jessen var ramt af, ofte gør, at en patient bliver mere urolig og har svært ved at falde til ro. Det kan være grunden til, at hun faldt ud af sengen på et ukendt tidspunkt. Det fremgår af afgørelsen, at der ikke er dokumentat­ion for, at Ruth Jessen blev tilset fra klokken 01:46 og til hun blev fundet på gulvet klokken 07: 41.

Påstand mod påstand

– Hospitalet har selv sagt til mig, at de har vågere, som de kan sætte til at holde øje med demente om natten, men hvorfor satte de så ikke en person på min farmor.

– Jeg tror heller ikke, at sengeheste­n var slået op, og derfor faldt hun lettere ud af sengen, men det er påstand mod påstand. Det fremgår ikke af afgørelsen, om faldet fremskynde­de hendes død, men jeg er ikke i tvivl. Hun havde smerter efter faldet, og jeg tror simpelthen, at hun gav op og døde, siger Jean Skarby.

 ?? PRIVATFOTO PRIVATFOTO ?? Jean Skarby er lettet over, at Styrelsen for Patientkla­ger kritiserer Hvidovre Hospital for behandling­en af hendes farmor. Gav op og døde
Ruth Jessen blev ilde tilredt under sit ophold på Hvidovre Hospital. Den tidligere taxatelefo­npasser døde kort efter. Hun blev 90 år.
PRIVATFOTO PRIVATFOTO Jean Skarby er lettet over, at Styrelsen for Patientkla­ger kritiserer Hvidovre Hospital for behandling­en af hendes farmor. Gav op og døde Ruth Jessen blev ilde tilredt under sit ophold på Hvidovre Hospital. Den tidligere taxatelefo­npasser døde kort efter. Hun blev 90 år.
 ??  ?? Ekstra Bladets omtale af sagen sidste år.
Ekstra Bladets omtale af sagen sidste år.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark