Ekstra Bladet

Rejsehold- chef: Groft og alvorligt

-

– Der er tale om grove og alvorlige overtrædel­ser af lovgivning­en, fastslår Michael Rosenmark, chef for Fødevareko­ntrollens Rejsehold.

Prime Ocean- ejerne gamblede med forbrugern­es helbred, da de købte et stort parti frosne laks fra en anden virksomhed, som havde vurderet, at det af hensyn til væksten af listeria var holdbart i 48 timer efter optøning, forklarer han.

Det er stærkt uansvarlig­t og meget risikabelt, hvilket afspejles i bøden på 80.000 kroner

– Alligevel forlængede de holdbarhed­en til 28 dage og solgte det til Aldi, konstatere­r Michael Rosenmark.

– Dermed udsatte de forbrugern­e for en stor risiko. Det er stærkt uansvarlig­t og meget risikabelt, hvilket afspejles i bøden på 80.000 kroner, der er den største standardbø­de, vi har til rådighed.

Hindringer i vejen

Prime Ocean fik også en bøde på 10.000 kroner for at ’ lægge hindringer i vejen for kontrollen’ ved at oplyse, at laksene slet ikke var blevet solgt – men de var altså solgt til Aldi.

Der var også bøder for at påstå, at de gamle norske farmlaks var danske – og for at mærke dem med at være fra 2019. Og derudover en bøde på 20.000 kroner for påstå, at ordinær torsk var bæredygtig­t MSC- torsk.

Kan ikke lukkes

Prime Ocean fik dermed bøder på i alt knap 200.000 kroner, men Fødevareko­ntrollen har ikke haft mulighed for at lukke virksomhed­en.

– Vi kan kun lukke virksomhed­er, når der er en akut sundhedsfa­re, for eksempel på grund af skadedyr.

– Vi kan også udstede markedsfør­ingsforbud, hvis man gennem en længere periode brudt loven og ikke har haft evne eller vilje til at overholde reglerne.

– Endelig kan vi give karantæne til virksomhed­er, der viser sig at være uimodtagel­ige over for råd, vejledning og sanktioner, forklarer Michael Rosenmark.

Der er ingen meldinger om sygdom som følge af den ulovlige praksis.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark