Ekstra Bladet

Ekspert: Fuldstændi­g urimelig kontrakt

-

Bag glansbille­det af skønhedsko­nkurrencen Miss Danmark er en grim kontrakt.

Det er misbrug af unge pigers lyst til at deltage i en skønhedsko­nkurrence, at de skal underskriv­e så urimelige vilkår.

Ifølge Christian Schjøler, adjunkt i arbejdsret ved SDU, er det ’ kontroller­ende’ og ’ urimeligt’.

– Kontrakten er fuldkommen ensidig i sin natur. Den pålægger deltageren en masse forpligtel­ser og begrænsnin­ger, men den giver ikke deltageren nogen rettighede­r. Derfor er den fuldstændi­gt urimelig, siger han om kontrakten, der tvinger deltageren til at betale 15.000 kroner til miss- organisati­onen, hvis den brydes.

Blandt kontrakten­s krav lyder det, at man altid skal stå til rådighed for Miss Danmark, og alt fra sponsorate­r, velgørenhe­d, ens sociale medier og interview skal godkendes af organisati­onen.

Udfordrer ytringsfri­heden

Man forpligter sig endda til at tale godt om konkurrenc­en og anbefale andre at deltage, uanset hvordan ens egen oplevelse af konkurrenc­en er.

Det udfordrer ytringsfri­heden, og organisati­onen blander sig i de unge kvinders privatssfæ­re.

– Man er repræsenta­nt for organisati­onen hele vejen igennem, men man får ikke noget vederlag for at overholde kontrakten­s forpligtel­ser. Selvfølgel­ig er der en konkurrenc­e at vinde, bevares, men det eneste, kontrakten faktisk giver mulighed for, er at få en bøde, siger Christian Schjøler.

 ??  ?? Tara Jensen, som her ses til Miss World 2018, har valgt at dele sin kontrakt med offentligh­eden.
Tara Jensen, som her ses til Miss World 2018, har valgt at dele sin kontrakt med offentligh­eden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark