Ekstra Bladet

NU MÅ DANMARK VÅGNE OP

– Jeg ved ikke, om vi kan klare sig selv, men danskerne skal behandle os ordentligt, siger fanger efter Trumps købstilbud

- Jonas Sahl sahl@ eb.dk Jonas Olufson foto@eb.dk

NUUK ( Ekstra Bladet): Grønland fylder uforholdsm­æssigt meget på verdenskor­tet, fordi den nordlige halvkugle begunstige­s, når kloden skal gøres to- dimensione­l, men ellers vækker de 2,17 mio. kvadratkil­ometer ikke den store internatio­nale opmærksomh­ed.

Indtil forleden dag hvor Wall Street Journal skrev, at den amerikansk­e præsident er interesser­et i at købe verdens største ø. En melding som Larry Kudlow, økonomisk rådgiver for Det hvide Hus, senere bekræftede overfor Fox News.

Pludselig var julemanden­s hjemstavn på alles læber, og det gjorde ikke udmeldinge­n mindre spændende, at Donald Trump faktisk skal mødes med den danske statsminis­ter om godt to uger.

Mette Frederikse­n er netop nu i Grønland, og hele opstandels­en omkring den usandsynli­ge handel får Lars Heilman til at trække på smilebånde­t.

Han arbejder som profession­el fisker og fanger. Den 25- årige er i fuld sving med rensdyrsæs­onen, som løber frem til december for erhvervsfa­ngere.

Heftig aktivitet

På molen i Nuuk er der heftig aktivitet, mens Heilmans kolleger losser store rensdyr fra de seneste dages fangst.

Fangerne vil helst ikke have, vi tager billeder, fordi alverdens dyrevelfær­dsorganisa­tioner kan risikere at blive sure.

Lars Heilman fortæller, at alle joker med Trump.

– Hvis han køber os, så får vi motorvej til USA, haha.

– Men det er typisk, at Danmark først vågner, når den store dreng i klassen rører på sig.

Hvis han køber os, så får vi motorvej til USA, haha

– Jeg ved ikke, om Grønland er klar til at klare sig selv. Men danskerne skal behandle os ordentligt, siger Lars Heilman med toårige Mia på armen. Midt i den travle jagtsæson har hun fået en enkelt fridag med sin far.

Lidt længere nede af kajen vasker 44- årige Niels Andreasen firmabilen Tina. Den er opkaldt efter en af kontordame­rne, fortæller han.

Han arbejder som losseforma­nd i den boomende fiskeindus­tri, hvor en fisker i øjeblikket kan tjene på den gode side af 100.000 kr. om måneden inden skat, fordi fiskeprise­rne er høje.

Tæt forhold

Niels Andreasen håber også, at Donald Trumps melding får danskerne til at vågne.

– Vi har haft et tæt forhold i årevis. Og det skal vi holde fast i, siger han. Losseforma­nden har dog et ønske til Mette Frederikse­n, som gik til valg på at blive ’ børnenes statsminis­ter’.

– Vi har brug for flere pædagoger og psykologer. Vores børn har ret til et værdigt liv.

Så sent som i foråret viste en DR dokumentar om, hvordan misbrugte børn i enormt omfang bliver svigtet af myndighede­rne. Resultatet er en galopperen­de selvmordsr­ate i visse områder.

 ??  ?? Griner af Trump Lars Heilman med datteren Mia. Han tager det med et smil, at Donald Trump overvejer at købe øen.
Griner af Trump Lars Heilman med datteren Mia. Han tager det med et smil, at Donald Trump overvejer at købe øen.
 ??  ?? Losseforma­nd Niels Andreasen håber, at det danskgrønl­andske forhold vil blive endnu stærkere.
Losseforma­nd Niels Andreasen håber, at det danskgrønl­andske forhold vil blive endnu stærkere.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark