Ekstra Bladet

HAN ER FAST LEVERANDØR TIL KIRKEGÅRDE­N

UNDER JORDEN I 25 ÅR: Matteo Messina Denaro står bag terrorbomb­er, mord og mishandlin­ger i den italienske mafias navn

- TIM PANDURO

Et enormt brag flængede luften tidligt om morgenen 27. maj 1993, da en parkeret Fiat eksplodere­de ud for museet Uffizi i renæssance­byen Firenze.

En kvinde, der havde tjenestebo­ligvedmuse­ums komplekset, hendes mand og deres to døtre på to måneder og ni år blev terrorbomb­enstilfæ l digeofre. Dets ammegjord een ung arkitektst­uderende. På museet blev uerstattel­ige værker helte l lerdelvist ødelagt.

Han er en anden type flygtning end vore andre mål

Italienern­e var chokerede. Chokket blev ikke mindre i de næste måneder, hvor bomber i Rom og Milano dræbte yderligere fem.

Afsenderen var den siciliansk­e mafia, der med bomberne håbede at destabilis­ere den italienske regering, efter at regeringen havde lagt et stadig større pres på forbrydero­rganisatio­nen.

Den formodede hovedmand bag bomberne blev i 2002 idømt livsvarigt fængsel. Men han er endnu ikke bag tremmer. Da dommen faldt, havde Matteo Messina Denaro allerede tilbragt næsten et årti i skjul – og 25 år efter bomberne er han endnu ikke blevet fanget.

I januar 1993 arrestered­e italiensk politi den daværende mafiachef Toto Riina.

Det fik Denaro og mange andre til at gå under jorden skjult i mafiaens vidtstrakt­e netværk af kontakter og sympatisør­er.

De fleste af hans kollegaer er fanget i dag, men Denaro har formået at holde sig ude af myndighede­rnes kløer, samtidig med at han har bedyret sin uskyld. Bossernes boss

Denaro lever i skjul – men han har ikke levet stille.

Hans karriere begyndte, da han som teenager begik sine første drab for mafiaen. Men tiden, hvor han selv trykkede på aftrækkere­n, er sandsynlig­vis forbi.

Efterhånde­n som hans tidligere overordned­e er døde eller kommet i fængsel, er han steget i graderne.

Da den i dag 56- årige Denaro gik under jorden i 1993, var han kendt som Rolex på grund af sin ekstravaga­nte livsstil. Selv kalder han sig Diabolik efter en italiensk tegneserie­skurk, der er umulig at fange.

Internt i mafiaen kaldes han capo dei capi – bossernes boss. Den titel overtog han reelt i 1998 efter sin far, der døde af et hjerteanfa­ld.

Det var dog først med Riinas død bag tremmer sidste år, at Denaro officielt formåede at blive capo dei capi.

Svær at lokalisere

Matteo Messina Denaro jages intenst af specialsty­rker fra italiensk politi.

Gennem årene er de fleste af hans familiemed­lemmer og andre tætte samarbejds­partnere blevet arresteret. Store værdier er blevet beslaglagt, og årelange fængselsst­raffe er blevet uddelt.

Så sent som i april i år blev blev endnu 21 af hans håndgangne mænd arresteret ved en storstilet aktion, hvor snesevis af betjente slog til mod mafiaens tilholdsst­eder. Blandt de arrestered­e var Denaros svoger og seks lokale mafiabosse­r.

Men Matteo Messina Denaro slog man ikke kløerne i – og selv om nettet strammes om mafiaens topchef, er udsigterne ikke nødvendigv­is lyse.

' Det ville være nytteløst at sige, at vi er ved at indhente ham. Han er en anden type flygtning end vore andre store mål, der alle er blevet arresteret, og det betyder, at han er sværere at lokalisere', siger Palermo- anklageren Fransesco lo Voi til The Local.

Kilder: dailymail.co. uk, eb.dk, stern.de, theglobean­dmail.com, thelocal. it, corriere. it, forbes.com,

bbc.com, guardian.com

Han blev kendt som Rolex på grund af sin ekstravaga­nte livsstil.

 ?? FOTO: ALESSANDRO FUCARINI/AP ?? Fantomet
En italiensk politikvin­de fremviser i 2007 et computerfr­emstillet fantomfoto af den forsvundne Matteo Messina Denaro.
FOTO: ALESSANDRO FUCARINI/AP Fantomet En italiensk politikvin­de fremviser i 2007 et computerfr­emstillet fantomfoto af den forsvundne Matteo Messina Denaro.
 ?? FOTO: MASSIMO SAMBUCETTI/AP ?? Redningsfo­lk i murbrokker­ne efter det store mafia- attentat ved Uffizi- museet i Firenze i maj 1993.
FOTO: MASSIMO SAMBUCETTI/AP Redningsfo­lk i murbrokker­ne efter det store mafia- attentat ved Uffizi- museet i Firenze i maj 1993.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark