Ekstra Bladet

RENTEGRIBB­E ER SULTNE EFTER DIN KONTO

KUN BEGYNDELSE­N: Rige danskere skal fremover betale for at have penge i Jyske Bank. Vi andre risikerer at blive ramt i fremtiden

- JAKOB SIMONSEN PETER JEPPESEN FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN jsi@eb.dk pej@eb.dk

Flere banker kan følge i strømmen af Jyske Bank, der i går meddelte, at der bliver indført negative renter for bankens rige kunder.

Det vurderer pressechef Ulrik Marschall, My Banker, der lever af at rådgive danskerne om bankforret­ninger.

– Jeg tror, at bankerne er meget interesser­et i at strække det længst muligt, inden de lader det ramme almindelig­e mennesker. Lige nu er det kun én bank, der har indført det, men inden for de næste to- tre uger kommer der nok flere banker til. Og nok med samme model, siger han.

48.000 årligt

Han bakkes op af investerin­gsøkonom Per Hansen fra Nordnet, der til Ritzau siger:

– Det her kan sagtens danne præcedens for andre banker. Måske ikke lige nu og her – men jeg vil ikke være forbavset, hvis de andre gør noget lignende hen ad vejen.

I Jyske Bank betyder udmeldinge­n, at privatkund­er med over 7,5 millioner kroner skal betale 0,6 procent i rente, medmindre der bliver indgået en anden aftale. Det svarer til 48.000 kroner årligt, hvis der står otte millioner kroner på bankbogen.

I sidste uge afviste Danske Bank, at den vil indføre negative renter for privatkund­er. Det skete i forbindels­e med, at UBS havde indført en negativ rente på netop 0,6 procent.

I dag ønsker bankens pressechef dog ikke at kommentere sagen yderligere eller at svare på spørgsmåle­t om, hvorvidt bankens rigere kunder risikere at blive ramt af negative renter. Han henviser til interviewe­t med Bloomberg, hvor finansdire­ktør Christian Baltzer siger:

– At gøre det kan have negativ indvirknin­g på samfundet, herunder risikoen for at kunderne hæver flere indskud kontant.

Direktør afviser

I Nykredit er øverste direktør Michael Rasmussen ikke afvisende over at lade private kunder betale. I en skriftlig kommentar til Ritzau siger han:

’ I forhold til negative renter til privatkund­er ser vi tiden an. Når det så er sagt, så har jeg svært ved at se, at hr. og fru Danmark skal betale negative renter på sådan noget som en almindelig lønkonto.’

Også i Nationalba­nken

Det kan have negativ indvirknin­g på samfundet, herunder risikoen for at kunderne hæver flere indskud kontant

Bankerne er meget interesser­et i at strække det længst muligt, inden de lader det ramme almindelig­e mennesker

Bankerne kan sætte penge ind på den såkaldte foliokonto i Nationalba­nken. Her er der samlet indlån for 31,4 milliarder kroner til nul procent i rente. Af alle penge ud over foliokonto­en skal bankerne betale en negativ rente på 0,65 procent. Nationalba­nken oplyser i en mail:

’ Nationalba­nkens folioramme­r er ikke en opsparings­konto for pengeinsti­tutter, men et pengepolit­isk instrument, der sikrer, at den daglige likviditet­sudvekslin­g mellem pengeinsti­tutterne kan ske på en sikker og smidig måde.’

Der har været negative renter i Nationalba­nken siden 2014. I den tid har bankerne haft et overskud før skat på 155 milliarder kroner.

 ??  ?? Jyske Bank er først med negative renter til privatkund­er, men som med andre gebyrer er det sandsynlig­t, at andre banker følger trop.
Jyske Bank er først med negative renter til privatkund­er, men som med andre gebyrer er det sandsynlig­t, at andre banker følger trop.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark