Ekstra Bladet

Den ukendte trussel

-

Omkring en million danskere er ramt af forhøjet blodtryk. Det er ikke i sig selv farligt, hvis man gør noget ved det gennem ændret livsstil og eventuelt medicin.

Problemern­e opstår for alvor, hvis man intet gør – og derfor er det kritisk, at 300.000 af dem, der er ramt, ikke selv ved det.

Hjertefore­ningens forsknings­chef, Gunnar Gislason, opfordrer indtrængen­de til, at man sørger for at få målt sit blodtryk. Også selvom man ikke mærker, at der skulle være noget galt.

– Man kan i dag få troværdige apparater til en rimelig pris, så man selv kan måle sit blodtryk derhjemme. Så undgår man også, at trykket er højere, hvis man er nervøs for at gå til lægen, forklarer Gunnar Gislason.

– Blodtrykke­t stiger, jo stivere dine kar bliver. Omkring 50 års- alderen stiger hyppighede­n af forhøjet blodtryk, og der er det vigtigt, at man får det målt.

– En tredjedel af dem, der lider af forhøjet blodtryk, ved det ikke og er ikke i behandling. Det betyder, at de kan udvikle en lang række følgesygdo­mme.

Egen indsats hjælper

Den gode nyhed er, at det er relativt nemt selv at gøre noget for at sænke sit blodtryk, hvis man ellers er parat til at skrue ned for salt, rygning og alkohol – og op for motionen:

– Nogle er selvfølgel­ig arveligt disponered­e, men omkring 80 procent af alle hjertekars­ygdomme kan forebygges med den rigtige indsats. Og ellers sætter vi ind med blodtrykss­ænkende medicin.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? 300.000 danskere er ikke selv klar over, at de lider af for højt blodtryk og bør få det målt.
FOTO: RITZAU SCANPIX 300.000 danskere er ikke selv klar over, at de lider af for højt blodtryk og bør få det målt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark