Ekstra Bladet

Vare med ørevoks blev solgt som ny

GUIDE: Hvilke rettighede­r har du, når butikker sælger dig en returvare eller demomodel?

- HEINE JØRGENSEN heine@ eb.dk

Det er populært sagt ’ ananas i egen juice’, når journalist­er skriver om noget, de selv har oplevet. Men i dag handler det ikke alene om undertegne­des egne erfaringer, men om også inspiratio­nen fra læsere i lignende situatione­r.

For hvordan er man stillet, når en iPhone, der er solgt som ny, viser sig at indeholde billeder fra andre, fordi den allerede har været solgt og er blevet returneret? Eller når man som i Ekstra Bladets tilfælde forleden købte de nyeste inear- hovedtelef­oner fra Sony til en test og ved åbningen blev mødt af en serie øredutter med små hår og ørevoks fra tidligere brug?

I vores tilfælde blev sagen ekstra grov, fordi der allerede i butikken var grund til at mistænke, at hovedtelef­onen havde været solgt tidligere.

Salgskasse­n så nemlig ret slidt ud. Derfor fik ekspedient­en også spørgsmåle­t om, hvorvidt han var i gang med at udlevere en demomodel til os – svaret var et klart nej.

Sådan er du stillet

Hos Forbrugerr­ådet Tænk har seniorjuri­st Martha Nør Kjeldsen også hørt om sager, hvor kunder får en returvare eller demomodel udleveret. Men det er i sig selv ikke et problem, så længe butikken håndterer varerne ordentligt, mener hun.

– Butikkerne har jo typisk en returpolit­ik, hvor de får mange produkter tilbage, som måske slet ikke er blevet åbnet. Eller ikke bærer præg af at være brugt, forklarer hun.

– Hvis du samtidig får den fulde garanti på et fejlfrit produkt, vil der ofte ikke være noget problem i, at butikkerne sælger varerne igen. Og at du køber dem, siger Martha Nør Kjeldsen, der understreg­er, at butikker altid bør oplyse, hvis de sælger dig en demomodel.

Sammenrend af fejl

Problemet opstår, når kunden oplever en mangel, fordi varen har været i hænderne på andre.

– Når det sker, bør man henvende sig til butikken og forlange at få et andet produkt, lyder rådet fra Martha Nør Kjeldsen.

Hos Power, der solgte Ekstra Bladet de tydeligt brugte in- ear- hovedtelef­oner, kalder salgschef Simon Frølich da også sagen en meget beklagelig fejl.

– Der er sket et uheldigt sammenrend af fejl, hvor flere ansatte, der kun har været i kort tid hos os, misforstår vores procedure og ikke får ordentligt tjekket, hvad de udleverer.

– For vi har allerede en klar procedure for, hvordan returvarer skal håndteres og mærkes.

– Og der skal selvfølgel­ig ikke udleveres produkter, hvor der sidder hår eller andre ting på fra tidligere brug, siger Simon Frølich.

Power vil nu følge op på problemsti­llingen internt. Ekstra Bladet har valgt at beholde headsettet og har afvist en kompensati­on.

Vi har allerede en klar procedure

 ?? FOTO: JONAS OLUFSON ?? Der ryger masser af retur- og demovarer over disken hos landets store elektronik­kæder. Men det er ikke altid, at kunderne får klar informatio­n om, at det udleverede produkt ikke er fabriksnyt.
FOTO: JONAS OLUFSON Der ryger masser af retur- og demovarer over disken hos landets store elektronik­kæder. Men det er ikke altid, at kunderne får klar informatio­n om, at det udleverede produkt ikke er fabriksnyt.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark