Ekstra Bladet

DEN TOSSEDE ONKEL

GLEM ALT OM EN BILLIG DEAL: I Grønlands hovedstad buldrer boligmarke­det derudad. Så USA’s præsident kan glemme alt om opkøb til småpenge

- Jonas Sahl sahl@ eb.dk Jonas Olufson foto@ eb.dk

Han vil såmænd bruge Grønland i stormagtsp­illet i det arktiske område mod ikke mindst Kina

I SKRIVENDE stund forventes det, at Donald Trump kommer til Danmark 2. september, men helt sikre kan vi ikke være. For Trump er fuldstændi­g uforudsige­lig.

DEN SENESTE uge har han brugt til at genere Danmark og Grønland. Først ville han købe Grønland, som han i bund og grund blot betragter som en stor ejendomsha­ndel.

DA HAN FIK at vide fra den danske regering og fra Grønland, at det kunne han godt glemme alt om, var det, at han meddelte, at han kun måske kommer til Danmark.

BASSEMANDE­N I Det Hvide Hus var tilsynelad­ende blevet fornærmet over, at Grønland ikke er til salg. ❘gen ser vi, at Trump ikke er, som statsmænd er flest. Han er snarere den tossede onkel, som man ikke har lyst til at invitere til familiefes­ten, fordi det altid går galt. NU SÆTTER han regeringen og dronningen i forlegenhe­d. Kommer tossen, eller gør han ikke? Han er faktisk uartig, for nu har dronningen bestilt tid hos frisøren og gjort klar til et nyt attentat på Rosenborg-vinen.

SENEST HAR den amerikansk­e præsident forsøgt sig med en morsomhed på Twitter. Billedet af Trump Tower i guld og placeret i en grønlandsk bygd forklarer han med, at det ikke er hans intention. Så det er det nok.

MEN HVAD VIL han opnå med et eventuelt køb? Han vil såmænd bruge Grønland i stormagtsp­illet i det arktiske område mod ikke mindst Kina.

NÅR ISEN I Arktis smelter, åbnes nye søveje, og derfor bliver farvandene omring Grønland af vital betydning. Det har kineserne fået øjnene op for, og selv om der er langt fra Kina til det arktiske område, blev Kina optaget som observatør i Arktisk Råd i 2013.

KINAS PRÆSIDENT, Xi Jinping, har udråbt sit land som en polar stormagt, og søruterne i Arktis som en del af Kinas mål som maritim stormagt.

DANMARK HAR allerede to gange sat foden ned over for kineserne. Det skete sidste år i forbindels­e med lufthavnsp­rojekterne i Grønland, hvor Danmark bidrog med 700 millioner kroner. Regeringen involvered­e sig blandt andet i projektet for at holde et kinesisk selskab ude.

TIDLIGERE FORHINDRED­E regeringen en kinesisk investor i at købe den gamle flådestati­on Grønnedal i det sydlige Grønland. Stormagter­ne har altså for alvor fået øje på den koldeste del af vores rigsfælles­skab.

TRUMPS INTERESSE for Grønland har om ikke andet så for alvor fået vækket de danske politikere. Senest har forsvarsmi­nister Trine Bramsen ( S) udpeget Arktis som en af de største sikkerheds­politiske udfordring­er for Danmark.

DET BETYDER, at Forsvarets tilstedevæ­relse i Grønland de kommende år skal styrkes, men Trump kan roligt holde sig væk.

NUUK ( Ekstra Bladet): Da vi træder ind af døren hos Grønlands Ejendomsko­ntor i hjertet af Nuuk, har direktør og ejer Larseeraq Chemnitz Egede, 31, godt gang i butikken.

De sidste papirer i dagens bolighande­l skal afsted til parterne.

– Det er faktisk helt vildt, konstatere­r den unge direktør om det aktuelle marked i byen.

Vi sætter os ved hans moderne, sorte skrivebord med en Coca- Cola i en lille, buttet flaske. Den er blevet kåret til en af verdens bedste, fortæller vores vært.

– Det er vandet, der gør det, påpeger Larseeraq Chemnitz Egede.

Det går godt

Ekstra Bladet er kommet på besøg for at høre, hvordan Nuuks boligmarke­d egentlig har det, alt imens USA’s præsident taler om at købe verdens største ø, som var det en almindelig bolighande­l.

Larseeraq Chemnitz Egede er selvlært ejendomsmæ­gler og driver butikken sammen med sin mor og søster. Kontoret er én af fire ejendomsmæ­glere i Nuuk. Og de har alle travlt.

Kvadratmet­erpriserne er flere steder i byen på højde med indre København. Over 35.000 kr. per kvadratmet­er. Eller sådan cirka tre millioner for en 80 kvadratmet­er bolig med tre værelser.

– Køberne er alle slags. Både danskere og grønlænder­e, men mest grønlænder­e. Det er gode tider i fiskeriet, fortæller han.

Fremtiden er grønlandsk

Larseeraq Chemnitz Egede viser Eksta Bladets udsendte rundt i Nuuk. Vi ender i byens nybyggerkv­arter. Her skyder lejligheds­tårne op ad klipperne mellem det runde bjerg Store Malene og fjorden.

Helt ude for enden optegner direktøren planerne for fremtiden.

– Her skal der sprænges en vej, som vi kender det fra Sydeuropa. Og derude kommer så de bedste boliger. Dem håber jeg at få lov at sælge, siger han.

Han peger ud mod et næs lidt længere ude i fjorden. Boligerne her kommer til at ligge endnu mere uforstyrre­t.

– Du er ikke bange for at boblen brister?

– Nej, alle vil til Nuuk. Her stiger befolkning­stallet. Det er urbaniseri­ngen ligesom så mange andre steder i verden.

– Og når vi får den nye lufthavn, så får vi også flere turister og pendlere, som kan flyve direkte til og fra Europa.

– Vi regner med, at vi der skal laves boliger, så vi har plads til 30.000 mennesker. I dag er vi knap 20.000, siger Larseeraq Chemnitz Egede.

Imponerend­e udsigt

Grønland er muligheder­ne land. Vi er det rigtige ’ land of tomorrow’

Når vi får den nye lufthavn, så får vi også flere turister og pendlere

Vi slutter rundturen hjemme hos direktøren på ottende etage med udsigt over fjorden.

– Grønland er muligheder­ne land. Vi er det rigtige ’ land of tomorrow’.

– Vi har den reneste luft. Det reneste vand. Unik natur. Det eneste, vi mangler, er en bedre infrastruk­tur.

– Det var kun i går, vi var et fisker og fanger- samfund. Grønland er kun lige begyndt, siger Larseeraq Chemnitz Egede.

 ??  ?? Trump Tower i Grønland. Bare rolig. Det er kun en præsidenti­el vittighed. Eller er det nu også det?
Trump Tower i Grønland. Bare rolig. Det er kun en præsidenti­el vittighed. Eller er det nu også det?
 ??  ??
 ??  ?? Larseeraq Chemnitz Egede i sin forretning, hvor boligerne hænger til skue i vinduerne.
Larseeraq Chemnitz Egede i sin forretning, hvor boligerne hænger til skue i vinduerne.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark