Ekstra Bladet

SIDSTEUDVE­J

SANDHEDENS ØJEBLIK: Årets Danmark Rundt kan blive det sidste for Rasmus Guldhammer, som på andet år lider voldsomt i sadlen efter et styrt. – Jeg siger ikke stop, før alt er forsøgt, siger han

- BRIAN ASKVIG ERNST VAN NORDE ( FOTO) ask@ eb.dk

Han klamrer sig til et sidste, spinkelt håb om, at det ikke er slut. At han endnu har nogle år i sig som cykelrytte­r, og at han mirakuløst kan finde tilbage til den Rasmus Guldhammer, som World Tour- hold har bejlet til. Den Guldhammer, der engang var et at nationens største talenter.

De færreste ser, hvad Guldhammer ser. Få kan følge ham hele vejen og virkelig forstå, hvorfor han ikke bare giver op og lader cyklen stå. Det er den 30årige rytter, som i november 2017 brækkede ryggen i et voldsomt styrt under træning og siden har lidt under voldsomme smerter, når han sidder i sadlen, udmærket klar over.

– Det er da på sin vis også åndssvagt, men hvis man har prøvet at brænde for noget, som jeg har brændt for cykling, siden jeg var en lille dreng, så ville man forstå det, siger Rasmus Guldhammer, som stiller til start i Danmark Rundt for Bjarne Riis’ hold, Team Waoo.

– Det er svært at opgive drømmen om at være cykelrytte­r. Drømmen om at køre med de bedste. Jeg ved, jeg kører på lånt tid, men alt skal prøves.

– Jeg siger ikke stop, før alt er forsøgt, siger Guldhammer, som knuste en ryghvirvel, da han blev slynget til jorden, da han forulykked­e på sin crosscykel i en skov. Det sendte ham tre måneder på langs iført et stramt korset.

Alvorlige følgeskade­r

Under genoptræni­ngen stod det klart, at nerver i ryggen og ned i venstre balle var beskadiget, hvilket svækkede hans muskulatur. Når han sad på cyklen, kompensere­de han for svækkelsen ved at overbelast­e sin højre side, og det gav ham alvorlige følgeskade­r.

– Når man har smerter i ryggen, ballen og skulderen, og når det stråler ud i hånden og ned i benet, så sætter det selvfølgel­ig sine begrænsnin­ger for en cykelrytte­r, siger Guldhammer.

– Min form er god, men problemet er jo, at jeg aldrig ved, hvornår smerterne kommer. Er det efter 20 kilometer? 150 kilometer?

– Det er drømme, der driver cykelrytte­re. Man skal drømme, og det gør jeg stadig. Jeg drømmer om, at fredag er en af de dage, hvor jeg ikke har ondt. Hvis det går sådan, så sidder jeg i finalen på Vejleetape­n på fredag, siger Guldhammer med tanke på den traditione­lle kongeetape med finalestig­ningen Kiddesvej.

Har prøvet alt

Han griner, og man forstår, hvor superfedt det ville være for ham – for enhver cykelrytte­r – at sidde der blandt de sidste på den altid mest imødesete etape i Danmarks største cykelløb.

Han ved vist, at det ikke bliver let. Han ved, at han nok får ondt igen. Han har prøvet alt. Fysioterap­i, massage, mere massage, elektrisk stimulerin­g af musklerne, udstræknin­g, endnu mere massage. Intet har befriet ham for smerterne. Intet har fået håbet til at vokse.

– Alt tyder jo på, at det her bliver mit sidste Danmark Rundt. Det ved jeg. Meget peger i retning af et karrierest­op, men jeg bliver nødt til at prøve. Når jeg siger stop, skal der ikke være den mindste grund til senere at fortryde det, så jeg skal have prøvet alle muligheder, siger Guldhammer.

Afgørende for karrieren

Team Waoo har hyret en såkaldt Body SDS- terapeut, der følger ham gennem hele løbet og kan afstresse hans krop dagligt. Body SDS beskrives som ’ kropsterap­eutisk helhedsbeh­andling’ og er opfundet af Bjarne Riis’ nære ven, den nyligt afdøde Ole Kåre Føli, som siges at have udrettet mirakler med skadede sportsfolk gennem tiderne.

Man skal drømme, og det gør jeg stadig. Jeg drømmer om, at fredag er en af de dage, hvor jeg ikke har ondt

Hvis det er slut nu, så kan jeg glæde mig over, at jeg har haft 12 fantastisk­e år som cykelrytte­r

behandling dens handlere – Mandag førende i København. ved skal Body en jeg SDS-be- af så ver- Re- til sultatet bliver afgørende for min karriere, siger Guldbryde hammer unævnelige sig og om højt: synes at At sige det ikke hele det at kan – Jeg være havde slut alt kørt, for tidligt. til jeg var mindst 35 år, hvis jeg ikke havde ødelagt ryggen. Jeg er ikke bitter, men jeg er ked af, at jeg ikke selv er herre over min karriere, siger Guldhammer.

– Hvis det er slut nu, så kan jeg glæde mig over, at jeg har haft 12 fantastisk­e år som cykelrytte­r. 12 år, hvor jeg har levet af min hobby. Det må jeg være taknemmeli­g for.

– Det er vemodigt og trist, hvis det stopper nu. Jeg tror aldrig, jeg finder et andet arbejde, som jeg vil nyde lige så meget, som jeg har nydt at være cykelrytte­r, siger Rasmus Guldhammer.

– Men der kommer jo altid et tidspunkt, hvor nok er nok. Jeg kører med smerter og bliver frustreret og sur på mig selv, og bliver det ikke bedre, så er det tidspunkt nok nået.

 ??  ?? Spinkelt håb Rasmus Guldham stadig om at sidd
Spinkelt håb Rasmus Guldham stadig om at sidd
 ??  ??
 ??  ?? Rasmus Guldhammer med sin kone, Marion, og sønnen Valentin. Hvis han bliver tvunget til at stoppe som aktiv, satser han på at kunne arbejde i en anden rolle på et cykelhold.
Rasmus Guldhammer med sin kone, Marion, og sønnen Valentin. Hvis han bliver tvunget til at stoppe som aktiv, satser han på at kunne arbejde i en anden rolle på et cykelhold.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark