Ekstra Bladet

Magtforske­r: Åbenhed er vigtigt

- Det er magtmæssig­t det samme, om man bruger tid på at tjene penge eller tid på at optjene status

Det er interessan­t at vide, hvem de danske frimurere er. Det kan nemlig bidrage til en større åbenhed om, hvor magtfulde medlemmern­e af det ellers hemmelige broderskab er, mener en af Danmarks førende magtforske­re.

– Åbenhed er altså vigtigt, for at vi kan debattere, hvordan magten mødes og danner netværk, siger Christoph Ellersgaar­d fra Copenhagen Business School ( CBS).

Han lavede i 2015 en omfattende kortlægnin­g af den danske magtelite sammen med blandt andre Anton Grau Larsen. Og de forsker videre i emnet, ligesom de har stiftet ’ Foreningen for Elite- og Magtstudie­r’.

– Frimurerne har vi ikke med i vores materiale, fordi de er hemmelige, forklarer Christoph Ellersgaar­d.

Problemer kan opdages

Selvom intet tyder på, at frimurerne har samlet de mest magtfulde mennesker i Danmark, er netværket alligevel interessan­t.

– Det bliver nemmere at kigge magten i kortene, hvis man ved, hvem frimurerne er. Når man ved det, kan problemer med habilitet hurtigere og nemmere blive opdaget, inden skaden er sket. Det er fordelen ved at have tingene lagt åbent frem.

Statusmæss­igt forhold

Og selvom der ikke tales om eller laves forretning­er i logen, har netværket og dets medlemmer en betydning.

– Hos frimurerne skal man nå så højt som muligt. Så hvis du investerer meget tid hos frimurerne, har du også investeret i at bevæge dig op. Står du så over for et andet medlem, der kan vælge, om du skal kunne blive forfremmet, står du pludselig i et statusmæss­igt forhold, vurderer Christoph Ellersgaar­d.

– Og det er magtmæssig­t det samme, om man bruger tid på at tjene penge eller tid på at optjene status.

– Så selvom frimurerne sammenlign­er sig med en frimærkekl­ub, kan der være nogle særligt problemati­ske forhold her, fordi der findes et hierarki, som ikke er så afgørende i frimærkeel­ler fodboldklu­bber.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark