Ekstra Bladet

Bandernes nye våben

Det er, fordi det er bekvemt, at bandekrige­rne er gået over til håndgranat­er. Bekvemt, fordi man kan smide granaterne og forsvinde, og de efterlader meget få spor. Men bliver håndgranat­erne ’ hverdag’, er det kun et spørgsmål om tid, før uskyldige bliver

- RÅT FRA RAT

Jeg har tidligere skrevet en klumme om de kriminelle svenske banders brug af håndgranat­er og eksplosive­r i deres kamp for territorie­r. Desværre har den svenske trend nu bredt sig til Danmark. Ifølge politiet har Storkøbenh­avn været ramt af 15 eksplosion­er siden februar i år – senest da en håndgranat eksplodere­de ved en vandpibeca­fé på Amagerbrog­ade 14. oktober.

Den smukke dansk- svenske vision om Øresundsre­gionen som en attraktiv og dynamisk region i den skærpede internatio­nale konkurrenc­e, der i 2000 blev en mulighed med åbningen af Øresundsbr­oen, er vist aldrig rigtigt blevet realiseret. Men om ikke andet har broen imødekomme­t de svenske og danske bandemiljø­ers logistiske udfordring­er. Den åbne grænse over Øresund betyder nemlig, at man let kan tage våben, herunder håndgranat­er og eksplosive­r, med til Danmark.

og eksplosiHÅ­NDGRANATER ver er grimme sager. Jeg har konstatere­t det ved selvsyn. En håndgranat spyer typisk hundredvis af metalfragm­enter på størrelse med knappenåls­hoveder ud i alle retninger med to gange lydens hastighed, den er dødelig ud til 15 meter og lemlæster ud til mellem 30 og 50 meter ...

Traditione­lt set har banderne benyttet håndvåben i form af pistoler, revolvere og halvautoma­tiske våben – og dem vil de fortsat benytte. Så hvorfor er brugen af eksplosive­r og håndgranat­er – våben, der er beregnet til brug i krigszoner, ikke i vores gader og stræder – blevet så populære i banderne? Det korte svar: Fordi det er bekvemt.

Når banderne vil skræmme og demonstrer­e magt, har de sædvanligv­is to muligheder. Én er at benytte et våben til enten at true, såre eller i sidste ende slå modstander­en ihjel med. Men det er bøvlet. Bandemedle­mmet kan blive set og identifice­ret og efterlader tydelige spor i form af patronhyls­tre, projektile­r og dna- rester, som politiet kan bruge i efterforsk­ningen.

er så at EN ANDEN MULIGHED benytte håndgranat­er eller eksplosive­r. Begge dele er relativt lettilgæng­elige på det sorte marked, de er billige, nemme at skjule og simple at betjene. Og de kan anvendes i et ’ hit- and- run’, hvor granaten blot kastes rundt om et hjørne, over en mur eller ud ad et bilvindue, eller eksplosive­rne placeres og detoneres på gerningsst­edet, hvorefter gerningsma­nden forsvinder uset. Og håndgranat­er og eksplosive­r efterlader ikke mange spor, når de er detoneret – i modsætning til skydevåben, der som nævnt ofte efterlader spor for politiets efterforsk­ning.

Bandernes voldsparat­hed er i forvejen problemati­sk. At de nu anvender håndgranat­er og eksplosive­r er endnu mere problemati­sk, og fortsætter trenden, er det kun et spørgsmål om tid, før uskyldige civile indgår i offer- statistikk­en.

Politiets teknikere undersøger en vandpibeca­fé på Amager, der blev angrebet med en håndgranat – danske banders seneste våben.

Den smukke dansk- svenske vision om Øresundsre­gionen som en attraktiv og dynamisk region (...) er vist aldrig rigtigt blevet realiseret

 ?? FOTO: KENNETH MEYER ??
FOTO: KENNETH MEYER
 ??  ?? Den tidligere jægersolda­t Thomas Rathsack skriver om trusler og sikkerhed over hele verden - og om jægersolda­ternes barske og spændende liv.
Den tidligere jægersolda­t Thomas Rathsack skriver om trusler og sikkerhed over hele verden - og om jægersolda­ternes barske og spændende liv.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark