Ekstra Bladet

IBEN FIK DIABETES OG SMED 18 KILO

KENDT FRA ’ DEN STORE BAGEDYST’ Man kan, hvis man vil, mener Iben Devantie, der har lagt sit liv om, siden hun fik at vide, at hun lider af diabetes

- Pernille Christense­n pc@ eb.dk Aleksander Klug foto@ eb.dk Jeg forventer ikke, at folk laver speciel mad til mig, hvis jeg skal ud

I februar fik Iben Devantie konstatere­t type 2- diabetes.

Dommen sendte den tidligere ’ Den store bagedyst’deltager i tænkeboks.

Hvordan skulle hun håndtere sygdommen og leve med dens konsekvens­er – som aktiv amatørbage­r, som mor, som menneske?

Hun var godt klar over, at det ville være sundt, hvis der røg nogle kilo af sidebenene, og i slutningen af marts var 42- årige Iben Devantie færdig med at fundere over tingene.

Grønt lys fra læge

Den 150 centimeter høje og på det tidspunkt 74 kilo tunge kvinde havde brugt tænkepause­n på at sætte sig grundigt ind i Keto- kuren, som hun følte var den rigtige til at få styr på hendes blodsukker.

– Jeg gik til lægen og fortalte hende, at jeg havde tænkt mig at forsøge med Keto. Hun var ærlig og sagde, at hun ikke kendte så meget til det, men at det var et forsøg værd, siger hun.

Det var lige den besked, Iben Devantie havde brug for. Ikke en forudindta­get mening om kuren, men en læge, der var villig til at lade hende prøve.

Keto- kuren er en kur, der stort set er blottet for kulhydrate­r. Maks. 50 og helst kun mellem 20 og 30 gram må man få om dagen. Det lave indtag tvinger kroppen til at tage af fedtdepote­rne i stedet for at brænde kulhydrate­r af. Det er en forbrændin­g, kroppen skal lære. For de fleste tager det mellem fire og seks uger, før kroppen er omstillet. Rygrad og disciplin

Iben Devanties krop reagerede godt på kuren.

– De første tre måneder røg der 11 kilo. Men det krævede rygrad, og det krævede disciplin. Sådan er det med Keto og alle andre kure.

– Det kræver, at man tager ansvar for sin krop, siger Iben Devantie, der ville Keto så meget, at hun faktisk ikke synes, det har været svært.

Hun har lært at sige nej tak, for det handler i bund og grund om at træffe et valg.

For Iben Devantie handlede det primært om at få styr på sin diabetes og få blodsukker­et ned – vægttabet blev en stor gevinst oveni.

– Jeg forventer ikke, at folk laver speciel mad til mig, hvis jeg skal ud. Jeg vil ikke have særbehandl­ing.

– Der er som regel et eller andet, jeg kan spise, og jeg er blevet god til at spørge, hvad folk har tænkt sig at servere. Nogle gange har jeg selv lidt mad med, men oftest spiser jeg noget af det, der er på bordet. Når man spiser efter Keto- metoden, må man spise kød, grønt og fedt. Det er altså ikke så svært, siger hun.

Ud over det tydelige re

sultat på vægten har Iben Devanties læge konstatere­t, at hendes patient har gang i noget, der virker på diabetes.

– Tallet for langtidsbl­odsukker skal helst ligge under 48. Mit var 84, da det blev målt første gang. Efter otte uger på Keto var jeg til tjek for min type 2diabetes, og der var tallet nede på 45.

– Lægen og diabetessy­geplejersk­en var så forbavsede, at det var lige før, de overvejede, om hun skulle tage prøverne om, siger Iben Devantie stolt.

 ??  ?? Iben Devantie har lagt sit liv om. Hun har sagt farvel til kulhydrate­r og 18 kilo.
Iben Devantie har lagt sit liv om. Hun har sagt farvel til kulhydrate­r og 18 kilo.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? PRIVATFOTO ?? Sådan så 42- årige Iben Devantie ud, før hun besluttede sig for at lægge kursen om.
PRIVATFOTO Sådan så 42- årige Iben Devantie ud, før hun besluttede sig for at lægge kursen om.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark