Ekstra Bladet

Min bror blev dræbt med syre, saks og kniv

SØSTER I SORG: En 50- årig danskers maltrakter­ede lig blev fundet i privat bolig i Irak

- TORSTEN RUUS ruus@ eb.dk

– Min bror er blevet myrdet på den mest brutale måde.

En grædende kvinde henvendte sig forleden til Ekstra Bladet i håb om at få mere at vide om baggrunden for, at hendes 50- årige storebror, Firas El- Jabory, for nylig blev fundet dræbt i sine forældres ejendom i bydelen Al- Kadhimiya i den nordlige del af Bagdad i Irak.

Den danske statsborge­r rejste i begyndelse­n af november til Bagdad i Irak for at sælge huset og investere sin arv i en restaurant, som han ville etablere i Danmark.

Liget var i håndjern

På et tidspunkt deltog han – ifølge familien – nærmest ved et tilfælde i en af de seneste ugers mange demonstrat­ioner mod regeringen.

– Firas var ikke politisk aktiv. Det har han aldrig været. Han deltog, fordi nogle venner lokkede ham, siger Amal El- Jabory.

Nu er Firas El-Jabory død, og hans familie i København har modtaget, hvad hans søster beskriver som ’forfærdeli­ge billeder’ af hans lig. Ekstra Bladet har set billederne af mandens brutalt mishandled­e lig og det gennemrode­de rum, som familiemed­lemmer i Irak fandt ham i fire dage efter hans ankomst til Bagdad. Der er store blodplamag­er på gulv og vægge.

I respekt for den afdøde og af hensyn til familiens sikkerhed imødekomme­r Ekstra Bladet Amal El- Jaborys ønske om ikke at offentligg­øre billederne.

– Firas var blevet forfærdeli­gt tortureret. Hans ene arm og håndled var brækket, der var hældt syre over hans ryg, og hans krop var mishandlet med en saks og stukket med kniv. Han var også blevet skudt i hovedet og benene, forklarer den dræbtes søster. Hans fingernegl­e var desuden revet af under den voldsomme mishandlin­g.

Udenrigsmi­nisterets pressevagt bekræfter, at ministerie­t ’ er underrette­t om den beskrevne sag i Irak’, men henholder sig ellers til den tavshedspl­igt, der gælder i personsage­r.

Efterlader fire børn

Søsteren hæfter sig ved, at den dræbte var lagt i håndjern.

– Vi ved ikke, hvem der står bag, men vi har en stærk mistanke om, at det er en milits, der støtter den irakiske regering, siger Amal El- Jabory, som også selv har rettet henvendels­e til Københavns Politi.

– Politiet i Danmark ved heller ikke, hvad der kan være sket, siger den 40- årige kvinde.

Amal El- Jabory fortæller, at hendes mor og brødre to dage efter Jiras El- Jaborys død var i Irak for at tage afsked og arrangere den dræbte danskers begravelse.

De blev i den forbindels­e afhørt af irakisk politi. Men efterforsk­ningen i drabssagen har ifølge den afdødes familie ikke kastet anholdelse­r af sig.

Det er livsfarlig­t at opholde sig i Irak. Det er et rent helvede

Politiet i Danmark ved heller ikke, hvad der kan være sket

– Det er så korrupt, hvad der foregår i landets politiske system. Man kan ikke stole på nogen, og mit budskab med at fortælle om drabet på min bror er, at det er livsfarlig­t at opholde sig i Irak. Det er et rent helvede, fastslår Amal El- Jabory.

Jiras El- Jabory boede i Danmark i en lang årrække. Han efterlader sig fire børn.

 ?? FOTO: SABAH ARAR/ RITZAU SCANPIX ?? Irak er stadig gennemsyre­t af vold og urolighede­r. Indbyggern­e har i ugevis demonstrer­et mod regeringen, blandt andet her i Bagdad.
FOTO: SABAH ARAR/ RITZAU SCANPIX Irak er stadig gennemsyre­t af vold og urolighede­r. Indbyggern­e har i ugevis demonstrer­et mod regeringen, blandt andet her i Bagdad.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark