Ekstra Bladet

Vil hænge revisorer til tørre

- JAMES KRISTOFFER MILES jkm@ eb.dk

Hvis revisoren bryder reglerne, skal han hænges til tørre offentligt.

Det skal ikke være muligt for revisorer at bryde loven, inkassere rekordstor­e bøder, men undgå at få deres navn frem i offentligh­eden.

Det mener erhvervsmi­nister Simon Kollerup ( S). Et nyt lovforslag vil gøre op med Revisornæv­nets praksis om at anonymiser­e kendelser mod revisorer, der bliver taget i at bryde reglerne.

Lovforslag­et kommer som reaktion på sagen om en række storfisker­e – de såkaldte kvotekonge­r – hvor to revisorer og deres fælles firma, MC Revision blev meldt for at have for tætte forbindels­er til de såkaldte kvotekonge­r, selvom de samtidig var deres uafhængige revisorer.

Det fortæller Simon Kollerup til Ekstra Bladet:

– Revisorern­e hos MC Revision havde jo utroligt tætte relationer til flere af kvotekonge­rne. Og samtidigt fungerede de som uafhængige revisorer for de selv samme kvotekonge­r. Det tror jeg, vi var mange, der var dybt forargede over, siger Simon Kollerup.

– Erhvervsst­yrelsen var heller ikke i tvivl, da de undersøgte sagen. I deres rapport stod det jo sort på hvidt, at der var tale om en meget belastende sag, som de indbragte for revisornæv­net med krav om store bøder til MC Revision og deres tilknytted­e revisorer. Men derefter sluttede offentligh­eden i sagen brat. Sporet gik koldt, om man så må sige, lyder kritikken fra erhvervsmi­nisteren.

Kontrolpak­ke

Derfor foreslår regeringen nu som en del af den kommende kontrolpak­ke, at navnene på revisorer skal offentligg­øres i forbindels­e med Revisornæv­nets afgørelser. Dog vil revisorens navn blive anonymiser­et to år efter offentligg­ørelsen, medmindre der er tale om noget graverende.

– Det kan ikke være rigtigt, at revisorer kan overtræde reglerne og blive pålagt historisk store bøder og betingede frakendels­er, uden at offentligh­eden får det at vide. Revisorer skal sikre og opretholde tilliden til de finansiell­e informatio­ner, vores samfundsøk­onomi bygger på. Derfor er det alfa og omega, at vi også kan have tillid til dem, påpeger ministeren.

Baggrunden for kontrolpak­ken, er, at det siden 2016 har været muligt anonymiser­e kendelsern­e. Her valgte man at udnytte en EU- regel om at kendelser, som pålægger sanktioner over for en person, kan offentligg­øres i anonymiser­et form af hensyn til beskyttels­en af personoply­sninger.

Det kan ikke være rigtigt, at revisorer kan overtræde reglerne, uden at offentligh­eden får det at vide

 ?? FOTO: PHILIP DAVALI ?? Revisorer, der bryder reglerne, skal names og shames, lyder det i nyt lovforslag fra erhvervsmi­nister Simon Kollerup.
FOTO: PHILIP DAVALI Revisorer, der bryder reglerne, skal names og shames, lyder det i nyt lovforslag fra erhvervsmi­nister Simon Kollerup.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark