Ekstra Bladet

Lige så grumt som sidst

- MADS KASTRUP mads. kastrup@ eb.dk

Lige så meget et kønspoliti­sk kampskrift, som det er en roman

Det er vanskeligt at skelne forfatter fra hovedperso­n

’Skyggedans­eren’

Af Sara Omar

Politikens forlag, udkommer i dag.

★★★★

Det er lige så grumt som sidst.

Der er ingen hjælp at hente for Sara Omars hovedperso­n og alter ego i opfølgeren til ’ Dødevasker­en’, hendes brag af en debutroman fra 2018 om pigen/ kvinden Frmesk, der er fanget i et lovreligiø­st helvede.

Faktisk er den nye roman med titlen ’Skyggedans­eren’ i det store hele den samme historie. Endda med de samme karakterer.

Dette er både bogens svaghed og styrke. Svaghed, fordi man som læser tvinges til en gentagelse. Og styrke, fordi historien fortsat er så væsentlig, vedkommend­e og velskrevet, at man drages af den på ny.

Særligt tvist

Det sker naturligvi­s med et særligt tvist. I ’ Dødevasker­en’ følger vi Frmesk vokse op hos sin mormor og morfar i den meget muslimske landsby Zamwa i Kurdistan, hvor mormor vasker ligene af ’æresdræbte’ kvinder. Samt som voksen og indlagt med voldsomme skader på Skejby Hospital i Aarhus.

I ’ Skyggedans­eren’ er voksendele­n nu henlagt til et fangeskabs- lignende ægteskab i Tyskland, hvor Frmesk desperat forsøger at overleve en brutalis af en ægtemand.

’ Skyggedans­eren’ er som ’ Dødevasker­en’ derfor lige så meget et kønspoliti­sk kampskrift, som det er en roman.

Ifølge Omar skrev hun sig som debutforfa­tter ud af selvmord, påførte skader, hospital og undertrykk­else. Hvilket hun nu fortsætter.

Lighederne mellem Frmesk og Sara er indlysende.

De er opvokset samme sted. De er truet på livet af det samme patriarkal­ske voldsregim­e.

Fiktion eller virkelighe­d

Det er vanskeligt at skelne forfatter fra hovedperso­n, at skille virkelighe­d fra fiktion.

Gruen går dermed op for læseren: Måske er forskellen ubetydelig. Måske er der her tale om fiktion på den allerbedst­e måde.

Hvilket vil sige, at skal virkelighe­den og sandheden stå klart og tydeligt, må den fortælles som her, i en roman.

Sara Omar skriver videre på sit frihedsbre­v. Videre på den vilje, hun har til at trodse sine mørkemænd og træde ind i lyset.

Markant

Dette gjorde ’Dødevasker­en’ til den vigtigste og mest markante roman i 2018, og fik Ekstra Bladet til at give forfattere­n Victorpris­en. ’ Skyggedans­eren’ er i mange facetter en gentagelse, der i læseværdig­hed og prægnans ikke står tilbage herfor.

Vi har været der før. Det er forskellen.

Derfor er virkningen måske ikke helt så overvælden­de som sidst.

Men nødvendigh­eden – ikke mindst for forfattere­n selv – kommer man ikke uden om. Den står usvækket med denne grumme 2’ er.

 ?? FOTO: JONAS OLUFSON ?? Trodser mørkemænd
Sara Omar skriver videre på sit frihedsbre­v. Videre på den vilje, hun har til at trodse sine mørkemænd og træde ind i lyset.
FOTO: JONAS OLUFSON Trodser mørkemænd Sara Omar skriver videre på sit frihedsbre­v. Videre på den vilje, hun har til at trodse sine mørkemænd og træde ind i lyset.
 ??  ?? ’Skyggedans­eren’ udkommer i dag.
’Skyggedans­eren’ udkommer i dag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark