Ekstra Bladet

ATOMKRAFT - MULIGVIS

-

Hvis atomkraft i dag er en løsning snarere end et problem, skal vi vide det

VERDEN SKAL REDDES.

Danmarks udslip af drivhusgas­ser skal reduceres med 70 procent de næste ti år. Politikern­e på Christians­borg er netop nu ved at finde ud af, hvordan det skal ske.

Det bliver nok noget med havvindmøl­leparker. Samt flotte, ikke særligt bindende hensigter. Og måske endda datoer – i hvert fald for opfølgning­smøder.

Men det bliver ikke noget med kernekraft.

GRUNDEN TIL,

at dette nævnes her, er ikke et krav fra denne avis om, at Danmark nu bør indføre atomkraft af hensyn til klimaet. Men vi vil gerne stille spørgsmåle­t: □r det ikke værd at undersøge?

NYE TAL

fra □nergistyre­lsen viser, at Danmarks samlede udledning af CO2 stik mod ambitioner­ne steg i 2018. □n ’ meget alvorlig’ udvikling, ifølge klimaminis­teren. Og problemet kan ikke løses ved hjælp af vindenergi eller alternativ energi i det hele taget. ❘kke før nogen opfinder en metode til at opbevare denne energi.

OG DANMARK har også brug for el, når der er vindstille. Derfor anvender vi allerede strøm fra kernekraft­værker i Sverige og Tyskland.

Avisen har således spurgt klimaminis­ter Dan Jørgensen ( S), om Danmark kan opnå klimamålen­e og klare sig de næste fem, ti eller 20 år uden atomkraft. Vi afventer svar.

ATOMKRAFT blev taget ud af Danmarks energiplan­lægning i 1985. □n del er sket siden. □n ny måling fra opinionsin­stituttet Novus viser eksempelvi­s, at atomkrafts­tøtten blandt svenskerne vokser markant i disse år. Antallet af svenskere, der ønsker kernekraft afviklet, er halveret det seneste år. Og blandt svenskere under 30 år er antallet tilmed faldet fra 30 procent til 13 procent.

42 procent af svenskerne ønsker, at der bygges nye reaktorer. 35 procent ønsker de nuværende værker bevaret.

I SVERIGE OG TYSKLAND diskuterer man, hvordan man kan udsætte ellers planlagte udfasninge­r af atomkraft. ❘ Frankrig – som får hele 75 procent af strømmen fra atomkraft – er der planer om at bygge nye værker.

På □kstra Bladet var vi selv en del af en irrationel kamp mod kernekraft i 70’erne og 80’erne. □ksempelvis med en forside, hvor Den Lille Havfrue sad som et skelet med svenske Barsebäck-værket i baggrunden.

VI VIL GERNE rekapitule­re, som man siger. Fordi vi gerne vil have løsninger. Vi vil ikke have, at alt fra nu af skal ’ klimavurde­res’, hvorpå det iklædes den gode viljes gevandter og ender som et beskæftige­lsesprojek­t for folk, der nok kan kan snakke, men ikke handle.

Hvis atomkraft i dag er en løsning snarere end et problem, skal vi vide det.

 ?? FOTO: NIELS CHRISTIAN VILMANN/ RITZAU SCANPIX ?? Vi har spurgt klimaminis­ter Dan Jørgensen ( S), om Danmark kan opnå klimamålen­e og klare sig de næste fem, ti eller 20 år uden atomkraft. Vi afventer svar.
FOTO: NIELS CHRISTIAN VILMANN/ RITZAU SCANPIX Vi har spurgt klimaminis­ter Dan Jørgensen ( S), om Danmark kan opnå klimamålen­e og klare sig de næste fem, ti eller 20 år uden atomkraft. Vi afventer svar.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark