Ekstra Bladet

ET GYLDENT VINDUE – BRUG DET

-

– Det er dejligt at høre om Jan Kruse. Men hans historie overrasker mig ikke. Han er et godt eksempel på, at man kan opnå rigtig meget gennem træning i forhold til type 2- diabetes.

Det siger Mathias RiedLarsen, der er seniorfors­ker ved TrygFonden­s Center for Aktiv Sundhed på Rigshospit­alet. Han beskæftige­r sig med sammenhæng­en mellem træning og forbedret helbred og har tidligere forsket i diabetespa­tienters potentiell­e udbytte af motion. Men hvilke patienter er det, som kan få gavn af mere motion i deres hverdag?

– Mit umiddelbar­e svar er, at alle kan få noget ud af at træne. Man kan opnå store gevinster i forhold til behandling­en og få nemmere ved at styre sit blodsukker, siger seniorfors­keren.

Alle kan få glæde af det

Ifølge Ried- Larsen er der især en gruppe af patienter, som vil få stor gavn af at komme i gang med et træningsfo­rløb.

– Hvis man er nydiagnost­iceret diabetiker – det vil sige inden for de seneste fem- ti år – er der mulighed for at få styr på værdierne og reducere kraftigt på medicinen. Der er studier, som tyder på, at der er et gyldent vindue i de første fem- ti år, hvor man gennem motion kan vække de sovende celler i bugspytkir­tlen til live igen.

Men forskeren fastslår, at alle diabetes- patienter kan få glæde af at gøre træning og motion til en del af deres hverdag.

– Livskvalit­eten er det vigtigste. Det handler om at bevare den fysiske funktionse­vne, og her kan bare det at komme ud at gå daglige ture og samtidig komme ud i naturen have en kæmpe effekt på velværet.

Intens støtte undervejs

I det hele taget handler et vellykket behandling­sforløb med motion om at møde patienten der, hvor han eller hun er, fastslår forskeren.

– Det kan svært at vurdere for den praktisere­nde læge, som kun har patienten i ti minutter, og som skal henvise ham eller hende til den kommunale rehabilite­ring. Måske har lægen svært ved forestille sig denne her patient klædt i lycra i et fitnesscen­ter, men træning er meget andet end det.

Måske har lægen svært ved forestille sig denne her patient klædt i lycra i et fitnesscen­ter

– Mange af de her patienter er bevægelses- uvante, så det handler bare om at få dem ud og i gang med at bevæge sig, siger Mathias Ried- Larsen, som håber, at de praktisere­nde læger fremover vil være mere opmærksomm­e på de gevinster, som diabetes- patienter kan høste gennem motion.

– Det handler om at være god til at spotte dem, der er meget motiverede for at træne, og skubbe dem i den rigtige retning. Med hård træning kan de opnå store forbedring­er. Men det skal hele tiden foregå i et tæt samarbejde med patienten, som har brug for intens støtte undervejs, understreg­er forskeren.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark