Ekstra Bladet

SYDNEY INDHYLLET I RØG

Lokale og turister lider under de enorme naturbrand­e, der frygtes at vare i flere uger

- HEINE JØRGENSEN heine@ eb.dk

Der er langtfra billedet af sund livsstil og smuk natur til den virkelighe­d, som i disse uger kan opleves i Australien.

For selvom det er ganske naturlige årsager, der står bag de hundredvis af naturbrand­e, så er de så omfattende, at storbyen Sydney nu er indhyllet i sundhedsfa­rlig røg.

Påvirkning­en er ifølge de lokale myndighede­r så voldsom, at selv raske mennesker risikerer at blive syge. Derfor aflyses en række af udendørs aktivitete­r, hvilket heller ikke er med til at højne oplevelsen, hvis man holder ferie i byen.

– Billedet af et krydstogts­kib, der sejler ind eller ud af havnen i Sydney med de røgfyldte skyer som baggrund, ser ikke godt ud, siger turistfors­keren David Beirman til Sydney Morning Herald.

– Det går stik imod markedsfør­ingen af byen.

Over 43 grader

Indtil videre er der ringe udsigt til, at røgen forsvinder, da brandene ventes at kunne vare i ugevis. Mere varme og dermed øget tørke venter nemlig de kommende dage, hvilket kan gøre situatione­n endnu værre. Temperatur­erne kan passere 43 grader.

’ De her brande vil tage lang tid at slukke. Og kun når vi får godt med regn,’ er meldingen fra brandmyndi­ghederne i New South Wales, skriver Ritzau.

Angiveligt er flere brande ’smeltet sammen’ til en brand, der har et areal på størrelse med Fyn. Flere end 680 hjem er ødelagt, og mindst fire personer omkommet.

Gifte farer lurer

En lang række af lokale frivillige hjælper nu med at bekæmpe brandene. Men også erfarne brandfolk fra Canada og USA er blevet fløjet ind for at deltage i indsatsen.

42 brandfolk fra de to lande kunne i allerede ved ankomsten lugte branden, inden de steg af deres fly, skriver lokale medier.

– Jeg kan forstå, at det er traumatisk for andre at lugte røg allerede ved landingen, siger Michelle Moore fra Idaho.

– Men for os lugter det af ’ arbejde’.

Selvom der er tale om specialist­er i slukning af naturbrand­e, skal de først igennem et vigtigt kursus: Lær det australske dyreliv at kende. Bid fra slanger og edderkoppe­r, der flygter fra brandene, kan koste brandmænde­ne livet, hvis de ikke ser sig godt for under deres arbejde i bushen.

Det går stik imod markedsfør­ingen af byen

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Den australske storby er indhyllet i sundhedssk­adelig røg, der har fået store konsekvens­er for aktivitete­r udenfor. Det hindrer dog ikke enkelte badegæster i at tage sig en dag ved stranden, hvor de på afstand kan se resultatet af de mange brande.
FOTO: RITZAU SCANPIX Den australske storby er indhyllet i sundhedssk­adelig røg, der har fået store konsekvens­er for aktivitete­r udenfor. Det hindrer dog ikke enkelte badegæster i at tage sig en dag ved stranden, hvor de på afstand kan se resultatet af de mange brande.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark