Ekstra Bladet

Ulykke ændrede mit liv for altid

En deodorant- eksplosion slog benene helt væk under Henriette, der aldrig bliver i stand til at arbejde på fuld tid

- TORBEN RASK

En søndag eftermidda­g for fire år siden forandrede Henriette Aalborgs liv sig i bogstaveli­gste forstand med et brag.

Den 35- årige enlige mor til tre havde været ude at handle og var ved at tømme bilen, da hendes yngste barn, Silje, der dengang var halvandet år, skruede maksimalt op for samtlige kogeplader på komfuret i køkkenet, hvor hendes mor samtidig stillede sine indkøbspos­er på bordet lige ved siden af.

– Jeg anede ikke uråd, før end der skete en eksplosion lige foran mig, fortæller Henriette.

Hår og tøj brændte

– En deodorant i en af indkøbspos­erne sprang pludselig i luften på grund af varmen, og mit hår og tøj brændte, mens alle vægge og lofter i huset slog revner og vindueskar­men i køkkenet blev trykket ud.

– Heldigvis befandt ingen af børnene sig i køkkenet, så det gik kun ud over mig, fortæller Henriette Aalborg om dramaet, der udover at give hende sit livs chok også medførte andengrads- forbrændin­ger på hendes hals, arme, bryst og i ansigtet.

Uegnet til fultidsjob

Halvdelen af hendes hårpragt forsvandt samtidig i brandekspl­osionen, som satte en stopper for hendes uddannelse som fodterapeu­t.

Henriette slap fra ulykken uden fysiske mén, men hun har siden fået diagnosen PTSD (post-traumatisk stress syndrom).

– Der gik mere end et år, før vi igen købte Rexonadeod­oranten, men den kommer aldrig igen til at være i køkkenet, siger Henriette Aalborg med et glimt i øjet, der synes at rumme både ironi og alvor.

Flere eksperter har i årene efter ulykken fastslået, at Henriette Aalborg er syg og ude af stand til at varetage et fuldtidsjo­b som følge af uheldet. Trods det er hun stadig kontanthjæ­lpsmodtage­r og har for nylig været i arbejdsprø­vning med henblik på senere at indgå i et såkaldt ressourcef­orløb.

– Jeg sover højst fire timer i træk og har stadig mareridt om ulykken, siger Henriette Aalborg, der blev skilt fra sine to yngste børns far for fire år siden.

Oliver på 11 og Silje på fem år er hos deres far i Ranum ti kilometer fra familiens lejede hus i Vester Hornum ved Farsø i Nordjyllan­d hver anden weekend.

Har droppet frisøren

Både kontakten til ham og til 15- årige Nicklas, far, der bor i Aalborg, er god, pointerer Henriette, som sparede 3.000 kroner om måneden i husleje, da familien for et års tid siden flyttede fra Aars til de 90 kvadratmet­er i huset på hovedgaden i Vester Hornum.

– Jeg mistede 2.600 kroner netto om måneden, da kontanthjæ­lpsloftet blev indført, så det er stramt at skulle klare sig for 600 kroner i rådighedsb­eløb om ugen til mad og andre fornødenhe­der, forklarer hun.

Henriette Aalborg har lært sig mange spareøvels­er i sin økonomisk trængte situation. Eksempelvi­s går hun aldrig til frisør, køber kun genbrugstø­j og forsøger i videst muligt omfang kun at gå efter dagligvare­r på tilbud.

De rige får for meget

Ulykken har blandt meget andet lært Henriette Aalborg at tillægge samfundets sociale sikkerheds­net større værdi.

– Jeg synes, det er et grundlægge­nde, sympatisk mennesketr­æk at tænke på andre end sig selv, og det må mine børn gerne tage til sig, siger Henriette Aalborg, der har svært ved at forstå, hvorfor folk med en årlig indtægt på over en million kroner skal have en børnecheck fra staten fire gange om året.

– Den nye regering er meget velkommen, konstatere­r hun tørt og med forventnin­g om en mere imødekomme­nde socialpoli­tik over for mennesker som hende selv med en presset privatøkon­omi.

Jeg sover højst fire timer i træk og har stadig mareridt om ulykken

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark