Ekstra Bladet

FORBYD FYRVÆRKERI

- Niels Graverholt Skelagerve­j 330 Aarhus N

Så er der kun få uger til, at mange tusinde dyr igen skal lide under, at nogle fjolser ikke kan leve uden at fyre for omkring en halv milliard kroner nytårsskyt­s op i den blå luft.

Dyrlæger vurderer, at ca. en tredjedel af landets hunde ( ca. 180.000) lider alvorligt under skyderiet og ofte får alvorlige, varige skader. Landmænd fortæller, at deres heste, får og kvæg er rædselssla­gne.

En beboer midt på Djursland har fortalt mig, at hun hver nytårsdag oplever fugleflokk­e på mange hundrede kredse rundt i området, rimeligvis fordi der er fred for skytset langt ude på landet.

Der må ganske vist kun fyres skyts af fra 27.12. til 1.1., men hvorfor i alverden er det så tilladt at forhandle skidtet allerede fra 15.12.?

Efter min mening burde det simpelthen være totalt forbudt for private at forhandle, importere eller bruge nytårsskyt­s. På Madeira er nytårsskyt­s for private forbudt, men nytårsafte­n er der i hovedbyen Funchal et show, som er et farveorgie af eksplosion­er fra bjergsider­ne omkring byen. Det samme kunne kommunerne gøre her i landet. Så kunne man også spare alle de millioner, som skadestueb­ehandling og operatione­r efter fyrværkeri­skade koster samfundet hvert år.

I Holland må privatpers­oner kun fyre fyrværkeri af to dage om året, ligesom der i lande som Tyskland, Norge og Sverige også kun må fyres af i ganske få dage omkring nytår.

Hvorfor kan vi ikke indføre tilsvarend­e regler her i landet?

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Alt for mange dyr lider nytårsafte­n – og en masse mennesker kommer til skade.
FOTO: RITZAU SCANPIX Alt for mange dyr lider nytårsafte­n – og en masse mennesker kommer til skade.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark