Ekstra Bladet

HUNDE GØR OS SUNDE

Svensk undersøgel­se viser, at hundeejere, der har haft et slagtilfæl­de eller en blodprop i hjertet, kommer sig hurtigere end dem, der ikke har en firbenet ledsager

- KATARINA ARNSTAD ELMBLAD, AFTONBLADE­T DANSK OVERSÆTTEL­SE: KLARA HAUBERG HANSEN

At have en hund er et rent helbreds- boost. Undersøgel­se efter undersøgel­se slår fast, at der er store helbredsfo­rdele ved at have en hund.

Vi får det godt i sjælen af at klappe hunden og kæle med den, da blodtrykke­t falder, og ’ kærligheds­hormonet’ oxytocin ryger i vejret. Og det går ikke at ligge på sofaen, når du har en hund. Hunden skal ud i al slags vejr, hvilket er godt for både hundens og menneskets fysik og kondition.

Tove Fall er dyrlæge og professor i molekylær epidemiolo­gi ved Institut for Medicinske Videnskabe­r ved Uppsala Universite­t i Sverige.

Hundeejere føler sig mindre alene, de har flere sociale kontakter og bevæger sig mere

Hun står i spidsen for en undersøgel­se af hundeejere, der har været påvirket af enten et slagtilfæl­de eller blodprop for at se, hvilken betydning hunden havde for deres bedring sammenlign­et med mennesker, der ikke havde en hund.

Stor undersøgel­se

Forskerne fulgte 180.000 svenskere, der havde haft en blodprop i hjertet, og 154.000, der blev ramt af et slagtilfæl­de mellem 2001 og 2012. Både hundeejere og folk uden hund. Gruppens gennemsnit­salder var omkring 70 år.

– Vi ville helt enkelt gerne se, hvordan hundeejers­kab påvirker helbredet. Og det viste sig, at hundeejere kommer sig hurtigere, siger Tove Fall. De sundhedsmæ­ssige fordele ved at have en hund fremgår tydeligt af undersøgel­sen.

Det mest tydelige er den mærkbare effekt for enlige patienter, der har oplevet et slagtilfæl­de. Der havde hundeejere 33 procent mindre risiko for at dø sammenlign­et med enlige uden hund.

– Det er den procentdel, der overrasked­e mig mest. Jeg havde ikke troet, at forskellen var så stor. Hvorfor forskellen mellem enlige patienter og patienter fra husstande med flere personer er så stor, kan man kun gætte på. Men det, vi ved fra tidligere forskning, er, at hundeejere føler sig mindre alene, de har flere sociale kontakter og bevæger sig mere. Hunden hjælper også med at bryde isolatione­n, siger hun.

Hundevenne­rne hjalp

Tove Fall fortæller om mails, hun har modtaget fra hundeejere, der var ramt af et slagtilfæl­de, der fortæller, hvordan de fik en enorm støtte og hjælp fra deres hundekamme­rater, hvilket klart havde en positiv indvirknin­g på deres helbredels­e.

– En dame, der levede alene, skrev og fortalte om, hvor vigtig social sammenhæng var efter slagtilfæl­det. Hendes hundevenne­r hjalp hende med at komme hurtigt tilbage på fødderne, siger Tove Fall.

Større racer er bedre

Det faktum, at hundeejere er mere fysisk aktive, kan også være en medvirkend­e årsag til, at dem, der rammes af blodproppe­r eller slagtilfæl­de, får det godt igen hurtigere, end hvis du tilbringer det meste af din tid alene derhjemme.

Forskerne fandt også forskelle, når de kiggede på ejere af forskellig­e hunderacer.

Dem, der har en jagthund eller for eksempel hunde som cockerspan­iel, springer spaniel, golden retriever, schæfer eller rottweiler, ser ud til at klare sig bedre efter slagtilfæl­de eller blodproppe­r i hjertet sammenlign­et med dem, der har mindre hunderacer.

– Hvis du er interesser­et i fysisk aktivitet, så foretrække­r du måske også at vælge en større og mere krævende race frem for for eksempelvi­s en yorkshiret­errier eller en chihuahua.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Masser af aktivitet
Hundeejere er mere fysisk aktive, hvilket er medvirkend­e til, at de ofte kommer sig hurtigere efter for eksempel et slagtilfæl­de eller en blodprop.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Masser af aktivitet Hundeejere er mere fysisk aktive, hvilket er medvirkend­e til, at de ofte kommer sig hurtigere efter for eksempel et slagtilfæl­de eller en blodprop.
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Vi får det godt i sjælen af at klappe hunden og kæle med den, da blodtrykke­t falder, og ’ kærligheds­hormonet’ oxytocin ryger i vejret.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Vi får det godt i sjælen af at klappe hunden og kæle med den, da blodtrykke­t falder, og ’ kærligheds­hormonet’ oxytocin ryger i vejret.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark