Ekstra Bladet

HENRIETTE ZOBELS DØD:

Hun led af alkoholism­e og faldt i, når livet blev for hårdt – samtidig kæmpede hun for at hjælpe andre misbrugere

- PERNILLE CHRISTENSE­N, NANNA BAY MADSEN, JONAS SAND, EMILIE EGEBRO, FILIZ YASAR

– Min far døde af alkoholism­e, og min mormor var også alkoholike­r, så jeg har sygdommen på begge sider.

Henriette Zobel døde mandag kun 57 år gammel, og som hendes ven, frisøren Dennis Knudsen siger i sit mindeord: ’ Desværre havde Henriette nogle hårde perioder i sit liv. Hun var hård ved sig selv.’

Den tidligere model var advaret om, at hun kunne dø af misbruget, men det kan være svært at høre advarsler, hvis trangen til rusmidler rusker i kroppen.

Sidste år fortalte hun i Ekstra Bladet om sine fremtidsdr­ømme. Hun var ædru og ville så gerne hjælpe andre med et misbrug. Men hun faldt i igen – og som hun tidligere har fortalt, følte hun, at hun igen svigtede de nærmeste.

Præst Flemming Pless spiste middag med Henriette Zobel for tre uger siden.

– Der havde hun det egentlig godt, men hun havde tydeligvis smerter, som generede hende voldsomt. Det betød, at der var nogle dage, som var gode, og andre, der ikke var så gode. Selvom hun havde været syg længe, vidste hun ikke, at tiden var ved at rinde ud, og hun regnede med, at hun havde spændende ting i vente – bl. a. en ny lejlighed og en solrejse.

Depression og angst

Også fitnessins­truktør Charlotte Bircow talte med sin veninde forleden: ’ Jeg elsker også dig, var dine sidste ord til mig. Du var klar til nye eventyr. Det var din krop ikke.’

’ Hun har haft det hårdt i lang tid, og hun har jo også flere gange stået frem og fortalt om sine udfordring­er med alkoholism­e, depression og angst. Hun var meget modig og havde megen styrke til at kæmpe for åbenhed, mindre skam og bedre behandling til misbrugere og psykisk sårbare. Hun har gjort en kæmpe forskel ved at sætte ord på tabuer og svære ting,’ siger psykoterap­eut og veninde Lizl Rand i sit mindeord.

Og netop den helt utilstrækk­elige behandling af misbrugere var en af kæphestene.

– Der er så hårdt brug for hurtig hjælp til døgnbehand­ling i det offentlige regi. Vi alkoholike­re er ikke

dårlige mennesker, heller ikke selvom vi falder i gang

på gang. Og svigter. Vi er syge, forklarede Henriette

Zobel sidste år.

Dødsfald og ulykke

Foruden Henriettes alkoholism­e har Zobel- familien haft deres portion af ulykke.

Henriettes eksmand, Peter Zobel, som hun var gift med to gange, mistede sin første kone, Annika, i en trafikulyk­ke i 1971, og to år senere døde parrets multihandi­kappede datter, Josephine, kun seks år gammel. Hertil kom, at prins Henriks bedste ven måtte lide den tort at se sin datter Rigmor dømt i en narkosag, inden han selv døde af kol.

Peter Zobels og prins Henriks bortgang rev Henriette væk fra vandvognen.

’ Hun havde en nedtur – det tog virkelig hårdt på hende med Peter og prins Henrik. Åh, hun bar på en stor sorg, siger veninden Anne- Mari Dyhr, der tilføjer, at Henriette var ved at lægge sidste hånd på en smykkekoll­ektion, som hun havde produceret i Indien. Den vil nu blive efterladt til sønnerne Alexander og Nicolai.

Hun har gjort en kæmpe forskel ved at sætte ord på tabuer og svære ting

 ?? FOTO: JESPER STORMLY HANSEN ?? Peter Zobels bortgang rev Henriette væk fra vandvognen.
FOTO: JESPER STORMLY HANSEN Peter Zobels bortgang rev Henriette væk fra vandvognen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark