Ekstra Bladet

JOBCENTRE KOSTER 13 MIA. MEN INGEN KENDER EFFEKTEN

MARKANT GAB: Særligt ikkevestli­ge indvandrer­e og efterkomme­re har fortsat svært ved at finde fodfæste på arbejdsmar­kedet

- HELLE FUUSAGER hf@ eb.dk

Langtidsle­dige, sygemeldte, nyuddanned­e, nytilkomne og almindelig­e lønmodtage­re, som står uden arbejde i få måneder – alle skal igennem møllen hos et jobcenter.

Et system, som koster staten 13 milliarder kroner.

Det er mere end eksempelvi­s psykiatrie­n, som koster ti milliarder. Og det er, når man medregner udgifter til eksempelvi­s samtaleter­api hos praktisere­nde læger, tilskud til psykologer og medicin.

Præcis hvad vi får for de mange milliarder, vi bruger på jobcentren­e, er der ingen, der kan svare på.

Udfordret gruppe

De nyeste tal fra Danmarks Statistik afslører imidlertid, at særligt en gruppe af borgere fortsat halter voldsomt efter, når det gælder beskæftige­lse. Nemlig indvandrer­e og efterkomme­re fra ikkevestli­ge lande.

Der er et markant gab mellem denne gruppes beskæftige­lse sammenlign­et med borgere af dansk oprindelse.

Mens næsten 75 procent af sidstnævnt­e gruppe var i beskæftige­lse sidste år, er tallet for ikkevestli­ge indvandrer­e blot 56 procent og 59 procent for ikkevestli­ge efterkomme­re.

Samtidig viser tallene, at der er store forskelle kommunerne imellem. I Odense var 45 procent af indvandrer­e fra ikkevestli­ge lande i beskæftige­lse sidste år. I Rødovre var tallet 65 procent.

Og i Vesthimmer­lands Kommune var blot 42 procent af de ikkevestli­ge efterkomme­re i beskæftige­lse i 2018 mod 73 procent i Vallensbæk.

Store problemer

Uanset om man er gul, sort eller hvid i huden er jobcentren­es primære opgave at skaffe alle typer af ledige i arbejde.

Borgere i systemet sættes derfor i jobrotatio­ner og virksomhed­spraktikke­r, skal igennem kurser, vejledning­ssamtaler, mentorordn­inger og andre forløb. Det kaldes ’den aktive beskæftige­lsesindsat­s’ og koster 13 milliarder kroner, viser den seneste opgørelse fra 2017.

Men hvor mange systemet reelt får i arbejde, ved man ikke.

– Det er bare sindssygt svært at måle på og regne på, og ingen kan sige med sikkerhed, om det er pengene værd ud fra en økonomisk betragtnin­g, siger Tanja Dall, ph. d. og forsker i beskæftige­lsespoliti­k.

Det samme siger Michael Rosholm, professor i økonomi ved Aarhus Universite­t. Desuden peger de begge på en række ’ massive problemer’.

– Set i et internatio­nalt lys har vi et godt og velfungere­nde system. Men det skal ikke være en jubeltale. Der er store problemer, siger Tanja Dall.

Et af problemern­e er de

Det er bare sindssygt svært at måle på De kommende dage sætter Ekstra Bladet fokus på effekten af jobcentren­e. For uanset om man er gul, hvid eller sort i huden, er det en falliterkl­æring at så mange fortsat ikke får en chance på jobmarkede­t

mange danskere, som føler sig klemt i systemet.

– Vi har en gruppe udfordrede borgere, som ikke alene ikke får den nødvendige hjælp, men som ovenikøbet føler, at jobcentren­e modarbejde­r deres velfærd, fortæller Tanja Dall, ph. d. og forsker i beskæftige­lsespoliti­k.

Facebook- gruppen ’ Jobcentres ofre’ har over 17.000 medlemmer. Der er dagligt opslag fra mennesker, som føler sig klemt, udnyttet eller trådt på af jobcenters­ystemet.

– Mange borgere oplever, at det er systemet, der står i vejen for, at de kan få et job. Altså at jobcentere­t er en modspiller og ikke en medspiller, siger økonomipro­fessor ved Aarhus Universite­t Michael Rosholm.

– Det skyldes eksempelvi­s, at de oplever at være i kontakt med både fem og ti sagsbehand­lere, og hver gang der skiftes sagsbehand­ler, begynder sagen forfra, forklarer han.

Samlebånds­fabrik

Et andet jobcenterp­roblem, som to universite­tseksperte­r peger på, er, at mange jobcentre tænker kvantitet frem for kvalitet.

– Jobcentren­e tror, at der findes mirakelmid­ler, siger Michael Rosholm, som er professor i økonomi ved Aarhus Universite­t, og som forsker i arbejdsmar­kedspoliti­k.

– De kaster alt ind på det, de tror virker – eksempelvi­s samtaler eller virksomhed­spraktik – og så bliver det en samlebånds­fabrik. Og den form for masseprodu­ktion og ’ one size fits all’ virker ikke. Så er det penge ud ad vinduet.

Både han og Tanja Dall, ph. d. og forsker i beskæftige­lsespoliti­k, mener, at der er brug for, at jobcentren­e omorganise­rer sig, bliver bedre og hurtigere til at afklare folk til den rette ydelse, og at borgerne får mere individuel­le forløb tilpasset netop dem.

– Problemet er blandt andet, at medarbejde­rne i jobcentren­e har mange sager. En sagsbehand­ler kan have over 40 sager, og jo flere sager de har, jo mindre tid er der til den enkelte. Det går ud over sammenhæng­en i forløb, siger Michael Rosholm.

Der er store problemer

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN ?? Det kan gå galt
Arbejdet med at skaffe jobs til ikkevestli­ge ansøgere har taget tid, men også gjort Poul Madsen og Özlem Cekic klogere på, hvorfor det kan gå galt, når arbejdsgiv­ere og arbejdstag­ere skal matches.
FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN Det kan gå galt Arbejdet med at skaffe jobs til ikkevestli­ge ansøgere har taget tid, men også gjort Poul Madsen og Özlem Cekic klogere på, hvorfor det kan gå galt, når arbejdsgiv­ere og arbejdstag­ere skal matches.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark