Ekstra Bladet

Ny krise kan koste dyrt

PÆNT OPSVING: De ikkevestli­ge indvandrer­e har fået et skub i den rigtige retning, men effekten er i fare

- HEINE JØRGENSEN heine@ eb.dk

Hos Arbejderbe­vægelsens Erhvervsrå­d viser en ny analyse, at de ikkevestli­ge indvandrer­e faktisk har fået glæde af det opsving, som Danmark har været gennem de seneste år.

– Konjunktur­er betyder utrolig meget for personer, der er på kanten af arbejdsmar­kedet. Vi kan tydeligt se, at når der er nedgang i økonomien, bliver de her grupper meget hårdt ramt. Så mister de tilknytnin­gen til arbejdsmar­kedet.

– Omvendt er en opgang med til at åbne døre for dem, forklarer cheføkonom Erik Bjørsted til Ekstra Bladet.

Gabet ikke væk

– Nu har der jo været meget snak om flaskehals­e og mangel på arbejdskra­ft i Danmark. Men man har glemt, at dørene lettere åbnes for ikke- vestlige indvandrer­e under et opsving. Det kan man også se i tallene. De har nemlig haft en pæn fremgang, efter opsvinget begyndte i foråret 2013.

Cheføkonom­en erkender dog, at der stadig er et stykke vej op til samme beskæftige­lsesgrad som dem, der er af dansk oprindelse.

– Det er der helt sikkert, men det gab er blevet mindre. Derfor er det også vigtigt, vi sikrer, at de gode tider fortsætter. Og at man sørger for, at når de her mennesker har fået foden indenfor på arbejdsmar­kedet, så skal de have lagt nogle kompetence­r oven på, som langtidssi­krer dem, hvis vi en dag bliver ramt af en ny krise.

– Vi ved fra sidste krise, at vi hurtigt kan tabe gevinsten på gulvet igen. De her grupper står nemlig med dårligere kort på hånden, hvis der kommer en krise.

– Derfor er det vigtigt, at de kommer ind i nogle brancher, som er mere modstandsd­ygtige over for usikre tider. De skal have kompetence­rne til at kunne søge flere jobs og ikke bare være ufaglærte.

Uanset hvordan dansk økonomi bevæger sig hen de kommende år, så forventer Erik Bjørsted, at de ikkevestli­ge indvandrer­e har opnået en fremgang i beskæftige­lsen, som holder ved.

Fået bedre fat

Deres tilknytnin­g til arbejdsmar­kedet er faktisk blevet stærkere

Når der er nedgang i økonomien, bliver de her grupper meget hårdt ramt

– Deres tilknytnin­g til arbejdsmar­kedet er faktisk blevet stærkere. De har haft en regulær fremgang. Ikke bare i antallet i arbejde, men også i den samlede beskæftige­lsesfrekve­ns.

– Og det tyder på, at gruppen har fået bedre fat, lyder vurderinge­n fra Erik Bjørsted.

 ?? FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN ?? Kom til tiden
Cateringfi­rmaet Global Gastro i Kastrup ansætter mange forskellig­e nationalit­eter. Her er det første krav ikke, at man taler dansk, men at man kommer til tiden og yder en indsats.
FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN Kom til tiden Cateringfi­rmaet Global Gastro i Kastrup ansætter mange forskellig­e nationalit­eter. Her er det første krav ikke, at man taler dansk, men at man kommer til tiden og yder en indsats.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark