Ekstra Bladet

FORSVARETS TOTALE KOMA

Den øverste embedsmand i Forsvarsmi­nisteriet, Thomas Ahrenkiel, har bl. a. glemt at læse afgørende mail. Men ministeren har fortsat tillid til ham

- JONAS SAHL JONAS SKOV NIELSEN FOTO: LISELOTTE SABROE/ RITZAU SCANPIX sahl@ eb.dk skov@ eb.dk

Reaktion? Zzz ...

FORSVARSMI­NISTERIET har alle dage levet i sin egen oppustede selvopfatt­else af at være hævet over resten af samfundets civile slapsvanse og papirnusse­re.

MÅ den galopperen­de skandale i ministerie­ts □jendomssty­relse endegyldig­t punktere denne idiotiske opfattelse. Vi gider ikke mere.

FORELØBIG er fem mænd tiltalt for bestikkels­e og groft mandatsvig. To direktører i ministerie­t blev derudover vippet af pinden i går af forsvarsmi­nisteren. Den ene var ellers lige sat i spidsen for en opklarings- styrke i skandalen. Den anden fik forlænget sin ansættelse i fire år, for nylig.

RIGSREVISI­ONEN og Statsrevis­orerne har den sidste uges tid gennempryg­let ministerie­t for at være apatiske over for flere års plat og svindel med borgernes penge i Forsvarets □jendomssty­relse. Den vedligehol­der godt 6000 af Forsvarets bygninger.

ABSOLUT ikke en optrevling, der er foregået takket være nidkære embedsmænd i ministerie­t! Tværtimod. Døve og blinde, snorksoven­de – grænsende til den totale koma – har embedsmænd­ene overset, gemt og negligeret basale regnskabsr­egler og ladet det hele sejle. Politikern­e har intet fået at vide.

KUN en vestjysk whistleblo­wer og de hårde nitter i Rigsrevisi­onen bør have en kanonsalut for at have vækket og afsløret den massive gang plat, bestikkels­e og magtfuldko­mmenhed, der er foregået. Formentlig har vi kun set toppen af isbjerget. Rigsrevisi­onen tog stikprøver i 64 projekter efter tippet fra en revisor i Vestjyllan­d, og i de 58 af sagerne var den gal.

ALT fra bøgehække til smedejerns­låger, tilbygning­er, PH- lamper, tablets m. m. er smuttet igennem, bl. a. fordi Forsvaret har den samme mand til at godkende projektern­e, følge dem til dørs og godkende regningern­e. □n farlig uskik, der gang på gang er påpeget gennem årene. Reaktion? Zzz ...

SAMTIDIG bilder danskerne sig ind, at vores lille smørhul er højt hævet over uhæderlige embedsmænd.

KOMA er åbenbart stadig en lovlig undskyldni­ng for slendrian: Trine Bramsen, ny forsvarsmi­nister, der nu skal vise, om hun kan komme til bunds i sumpen, fyrede i går en koncernsty­ringsdirek­tør og en direktør – men departemen­tschefen gik fri. Hvorfor? Jo, manden havde ikke læst den mail, han fik fra sin nærmeste underordne­de, hvor der sådan set stod sort på hvidt, at Rigsrevisi­onen var på trapperne med en totalkvase­r af en beretning. Og når man ikke læser sin post, så er man jo helt uskyldig, ikke?

DET virker bizart, for at sige det mildt. Tænk, hvad det åbner af muligheder for at sidde på toppen af kransekage­n uden at have ansvar for noget som helst? Drop mailboksen, og tag 18 huller på golfbanen. Så ender du med kors og bånd og stjerner på.

Trine Bramsen ( S) skærmer sin departemen­tschef, Thomas Ahrenkiel, som har begået adskillige fejl i sagen om formodet svindel med indkøb i Forsvarsmi­nisteriets Ejendomsst­yrelse.

Men en redegørels­e i sagen, som han sågar selv har lavet, tegner et elendigt billede af departemen­tschefens indsats.

Problemet er, at han først 4. december klokken 23 informered­e sin minister om, at Rigsrevisi­onen var på vej med sønderlemm­ende kritik. Og at der samtidig venter en straffesag mod fem mænd ved Retten i Viborg for svindel med penge fra Forsvarsmi­nisteriets Ejendomsst­yrelse ( FES).

Forsvarsmi­nisteren fritog tirsdag koncernsty­ringsdirek­tøren i departemen­tet for tjeneste.

Han hedder Per Pugholm Olsen.

Ikke smukt

Hans J. Høyer, direktøren i FES, er ligeledes blevet sendt hjem.

I redegørels­en står det ikke klart, præcis hvornår departemen­tschefen egentlig fik besked om møgsagen af sine underordne­de. I stedet oplistes række af fejl i hans inderkreds.

Stikker hovedet i busken

På et pressemøde tirsdag formiddag siger Trine

Bramsen, at hun gerne ser Thomas Ahrenkiel stille op til et interview.

– Får vi mulighed for at stille spørgsmål til departemen­tschefen efter pressemøde­t. Mundtligt og ikke alle de der skriftlige svar, I normalt gemmer jer bag ved?

– Det vil jeg indstille til, siger Trine Bramsen foran de rullede kameraer.

Ekstra Bladet har i skrivende stund ikke hørt fra Forsvarsmi­nisteriets presseenhe­d.

Redegørels­en tegner et elendigt billede af departemen­tschefens indsats

 ?? FOTO: LISELOTTE SABROE/ RITZAU SCANPIX ?? Forsvarsmi­nister Trine Bramsen er ny posten og dermed uplettet – men nu er det hendes ansvar at få ryddet op i den rådne kultur. Det bliver hun målt på.
FOTO: LISELOTTE SABROE/ RITZAU SCANPIX Forsvarsmi­nister Trine Bramsen er ny posten og dermed uplettet – men nu er det hendes ansvar at få ryddet op i den rådne kultur. Det bliver hun målt på.
 ??  ?? Møgsag
Departemen­tschefen er fortsat fredet, men om han holder ugen ud, vil Trine Bramsen ikke gætte på.
Møgsag Departemen­tschefen er fortsat fredet, men om han holder ugen ud, vil Trine Bramsen ikke gætte på.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark