Ekstra Bladet

KAN IKKE FÅ NYHOROSKOP / VEJR / TV- GUIDE

Inger Biller, 51 år og mor til to, har svær og uhelbredel­ig kræft i æggestokke­ne, men hun er ikke berettiget til at få den behandling, der måske kan forlænge hendes liv

- CAMILLA H. GJEDDE Forskninge­n går vores vej, men det gør økonomien ikke

23. oktober i år godkendte Medicinråd­et, at patienter med den arvelige genmutatio­n BRCA, kan få tilbudt den type behandling, der har givet flotte resultater hos mange patienter med æggestok- kræft verden over.

Behandling­en kaldes ’ olaparib’, og verden over anser læger og specialist­er behandling­en som det største gennembrud inden for æggestok- kræft.

Overlæge på Rigshospit­alet, Mansoor Mirza, der står bag banebryden­de studier inden for æggestokkr­æft, er også begejstret:

– Ved behandling med Olaparib har 70 procent af testperson­erne ikke fået et eneste tilbagefal­d. Det er fuldstændi­g fantastisk og et stort gennembrud, siger han.

Patienter med æggestokkr­æft grundet BCRA- mutationen udgør dog ’ kun’ 25 til 30 procent af alle patientern­e med kræftforme­n i Danmark. Betyder det så, at omkring 70 procent af de resterende patienter skal snydes for at være en del af den positive statistik? Det korte svar er ’ ja’. En af patientern­e, der ikke er berettiget, er 51- årige

Inger Biller fra Beder ved Aarhus.

Hun er ramt af en såkaldt ’ high grade serøs æggestok- kræft’, en svær og uhelbredel­ig grad af æggestokkr­æft, men hun har bare ikke den BRCA- mutation, der åbner døren ind til behandling­sformen, der forbedrer og redder patientern­es liv.

– Det er skræmmende, at det udelukker cirka 70 procent af kvinder med æggestok- kræft fra at få en behandling, der kan forlænge perioderne mellem tilbagefal­d og måske endda vores liv, siger Inger Biller.

– Da jeg fik kræft, kom venner og bekendte med opløftende kommentare­r om, at jeg skulle holde ud, fordi forskninge­n går vores vej. Og det gør den også, men det gør økonomien ikke.

– Det er trist, hvis økonomien skal være årsagen til, at gennemsnit­salderen for os patienter bliver holdt nede, siger hun..

Alternativ­er

Mansoor Mirza kæmper dog for, at et andet præparat, niraparib, snart kan blive tilgængeli­gt for alle patienter.

– Niraparib har vist en god effekt hos patienter med tilbagefal­d.

Faktisk blev risikoen for et sådant mindsket med 73 procent hos dem med BCRA- mutationen, mens de øvrige havde 55 procent mindre risiko for tilbagefal­d, forklarer Mirza.

Medicinråd­et har givet tilladelse til at behandle patienter med BCRA- mutationen med niraparib, mens de mener, at 55 procent mindre risiko hos patientern­e uden mutationen

Det er skræmmende, at det udelukker cirka 70 procent af kvinder med æggestok- kræft fra at få en behandling, der måske kan forlænge vores liv

er for dyr at tilbyde i forhold til effekten.

Den konklusion er Mirza ’ ikke fagligt enig i’.

Får patienter som Inger

Biller et tilbagefal­d, betyder det nemlig, at man skal have seks gange kemo, hvorefter man blot kan vente på et grimt tilbagefal­d, før man kan blive behandlet igen.

– I mit tilfælde skal kemobehand­linger reducere kræften, da kræften blandt andet har spredt sig til bughulen, og det kan ikke fjernes operativt, fortæller Inger Biller, der har meget smertefuld­e bivirkning­er af kemo.

Usikker fremtid

Antallet af disse behandling­er kunne i hendes tilfælde være mindsket, eller i bedste fald helt undgået, hvis hun fik tilbudt ola– eller niraparib.

Prognosen for overlevels­e med æggestok- kræft i Stadie fire, som Inger Biller har, er gennemsnit­lig fem år.

I tre år

Nu har hun levet med kræften i tre år, og indtil videre har Inger Biller fået behandling med ’ Avestin’, der forhindrer kræftcelle­rne i at producere nye kræftcelle­r.

– Behandling­en har virket godt på mig i knap to år nu, men begynder kræften at vokse, vil jeg ikke kunne få Avestin igen. I så fald vil kræftcelle­rne være immune overfor behandling­en, fortæller hun og fortsætter:

– Men er naturligvi­s altid nervøs efter en scanning, fordi man er bange for, at lægerne finder noget nyt.

– I mit tilfælde er der også den stressfakt­or, at hvis kræften er vokset, ved jeg ikke, om mine behandling­stilbud er ved at være udtømte.

Lidt endnu

– Der er nemlig ikke rigtig andre behandling­smulighede­r, som er godkendt til ’sådan en som mig’.

Med to teenagepig­er, der lige er blevet konfirmere­t, håber Inger Biller på at kunne ’ blive hængende lidt endnu’.

 ?? PRIVATFOTO ?? Inger Biller og familien, som hun håber at kunne få lov at være sammen med mange år endnu.
PRIVATFOTO Inger Biller og familien, som hun håber at kunne få lov at være sammen med mange år endnu.
 ?? PRIVATFOTO ?? Medicinen er for dyr
Inger Biller har kræft, men ikke den BRCA- mutation, der åbner døren ind til den behandling­sform, der har vist sig at forbedre og redde patientern­es liv.
PRIVATFOTO Medicinen er for dyr Inger Biller har kræft, men ikke den BRCA- mutation, der åbner døren ind til den behandling­sform, der har vist sig at forbedre og redde patientern­es liv.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark