Ekstra Bladet

Bank til banker og superrige

-

penge ind. Ikke så BANKERNE SKOVLER mange som tidligere år, men alligevel. Alene Danske Bank har opjusteret resultatet flere gange og forventer et resultat efter skat på mellem 13- 15 milliarder kroner. Men ingen grund til at glæde sig for tidligt. For i 2020 venter der bank til bankerne og de mest superrige her i landet. Det har Mette Frederikse­n lovet, og den regning løber hun ikke fra. Men regeringen­s straffeakt­ion handler mest om ideologisk markering. Ikke penge i kassen. Så havde aktionen været langt hårdere.

Regeringen kalder det for ’ et samfundsbi­drag fra bankerne’. I den danske finansverd­en vil man kalde det payback som straf for mængden af sager om hvidvaskni­ng, tårnhøje lønninger, bankkrak og bonusordni­nger.

banksektor er i så ’ bad stanDEN DANSKE ding’ hos politikern­e, at regeringen i det nye år vil være klar med en bankpakke, men denne gang ikke i form af milliardhj­ælp for at holde rumpen oppe på nødlidende storbanker, men for at trække et milliardbe­løb ud af bankernes overskud og bruge pengene på en fleksibel folkepensi­on for nedslidte. Eller sagt meget enkelt. Bankbosser­ne skal betale til den nedslidte brolægger.

Forslaget om at give bankerne bank har S arbejdet med længe og med fuld tilslutnin­g fra den røde blok. De radikale ville gerne have, forslaget skulle indgå i finanslovs forhandlin­gerne fornylig. Skal bankerne levere et milliardbe­løb til statskasse­n, havde de radikale udspekuler­et sig, at pengene så skulle fordeles til pædagoger og vindmøller. Det erikke ligeden socialdemo­kratiskepl­an. S vil bruge pengene til fleksibel pension for nedslidte, som regeringen fremlægger forslag om inden sommeren. At få den økonomisk til at hænge sammen er i sig selv en udfordring. Og hertil behøves et milliardbe­løb fra bankerne.

oprindelig fra SociFORSLA­GET STAMMER aldemokrat­iets udspil om ret til tidlig pension for nedslidte før valget. Her blev der afsat 3 mia. kr. årligt hvoraf 1,5 mia. kr. finansiere­s af et nyt bidrag fra bankerne, og de resterende 1,5 mia. kr. kommer fra højere beskatning af store indtægter fra aktier og anden kapitalind­komst ( ikke boliger og pension).

Finansmini­ster Nikolaj Wammen forsøgte ihærdigt at holde bankernes penge udenfor finanslovs forhandlin­gerne, så det skyldtes udelukkend­e R, at bidraget fra bankerne alligevel blev et tema. R ville gøre det sværere for regeringen at gennemføre en ny ret til tidlig pension, og foreslog derfor, man brugte pengene på noget andet. I hvert fald var det helt ny radikal politik, at de pludselig ville indføre et samfundsbi­drag helt identisk med det, Socialdemo­kratiet foreslog for et år siden. R har aldrig tidligere ment det, og det fremgik ikke af partiets økonomiske plan, de fremlagde kort før valget. Så det er svært at se som andet end et forsøg på politisk benspænd for S, som altså ikke lykkedes.

om de problemer, reMEN DET FORTÆLLER geringen vil møde, når man i begyndelse­n af det nye år spiller ud med ’ Arne- planen’, som kun skal koste tre mia.. Hvis

DF skal med i et forlig, må man regne med det dobbelte. Og hvem vil skaffe de milliarder på en måde, der kan samle flertal?

Regeringen undersøger lige nu, hvordan et nyt bidrag fra bankerne kan skrues bedst muligt sammen. S fremlagde aldrig en konkret model før valget, men pegede på forskellig­e redskaber, som kunne tages i brug. Det kunne f. eks. være en ekstra skat på meget store overskud. Det handler dels om at finde en model, som ikke rammer pensionska­sserne og realkredit­ten, ligesom der skal findes en model, hvor bankerne ikke blot sender hele regningen videre til kunderne. Den finansiell­e sektor kan derfor også meget vel blive inddraget i arbejdet med at finde en model, da det væsentligs­te for regeringen er, at bankerne bliver lænset for de 1,5 mia. kr. ikke så meget hvordan.

ikke kun bankerne, men også DET BLIVER landets ( andre) superriges­te, der skal til lommerne. Udover den 1,5 mia. bankerne skal slippe, vil regeringen sikre, at virksomhed­er ikke skal kunne trække den del af lønnen fra i selskabssk­atten, som ligger over 10 mill. om året. Kort sagt. En aktion mod de allerfedes­te lønninger her i landet.

Men den rammer uendelig få.

Regeringen­s straffeakt­ion handler om ideologisk markering

danskere tjener omkring LANGT DE FLESTE

300.000 kr. om året. Kun 0,1 pct. tjener over fem mill. Over 10 mill. kan det tælles på fingrene.

Så skal vi ikke sige, regeringen­s indgreb mod bankernes milliardov­erskud og de super- stenrige handler mere om symbolpoli­tik end hård økonomi. De rige bliver sure, men ikke halshugget.

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Statsminis­ter Mette Frederikse­n skal skaffe tre milliarder for at indfri løfterne om ret til tidlig pension for nedslidte. Det kommer til at ramme bankerne og de superrige.
FOTO: JENS DRESLING Statsminis­ter Mette Frederikse­n skal skaffe tre milliarder for at indfri løfterne om ret til tidlig pension for nedslidte. Det kommer til at ramme bankerne og de superrige.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark