Ekstra Bladet

TEENAGER STEMPLET SOM PÆDOFIL

1200 DANSKE UNGE SIGTET I KÆMPESAG: Rasmus fik 20 dages betinget fængsel og en plet på børneattes­ten, fordi han som 15- årig delte en video med seksuelt indhold

- LINETTE KRØGER JESPERSEN FOTO: LINDA JOHANSEN Linette@ eb.dk

Det var et enkelt tankeløst klik en aften på teenagevær­elset i 2016.

Men tre år senere stemplede netop dette klik på send- knappen Rasmus som en, der har delt børneporno. En af dem, hvor advarselsl­amperne lyser rødt, når foreninger og arbejdsgiv­ere indhenter en børneattes­t som beskyttels­e mod pædofile.

– Jeg tænkte ikke over det dengang. Jeg har bare trykket send, siger Rasmus, der er 19 år i dag.

Han blev i maj i år idømt 20 dages betinget fængsel for deling af en 40 sekunder lang video af seksuel karakter med en 15- årig pige og dreng i den historiske Umbrella- sag. Samme alder, som Rasmus havde, da han delte videoen en gang i en Messenger- tråd med syv klassekamm­erater.

Gør ondt

Men det, der gør mest ondt på ham, er, at dommen også medfører en plet på børneattes­ten. En registreri­ng, der står i 20 år.

– Jeg føler, at jeg bliver anset som en pædofil, der sidder og ser på billeder af små børn.

Det er næsten det samme, jeg bliver dømt for, konstatere­r han.

Vi besøger Rasmus og hans forældre i et hyggeligt hus i en lille landsby på Sjælland, hvor der er ild i brændeovne­n.

Ingen af naboerne ved, at teenagedre­ngen i huset er dømt i sagen, og hans mor har bedt om, at vi ikke kommer i en bil med Ekstra Bladet- logo, fordi ’snakken går hurtigt’.

Skræmme- eksempel

Men familien er alligevel så forurettet, at de har lyst til at sætte fokus på konsekvens­erne for dem, der er sigtet og dømt i sagen.

Hans far kalder det en ’grotesk cirkusfor e stilling’ og ’et vågent mareridt’

Vi forstår ikke retssystem­et. Tilliden har lidt et knæk

Umbrella- komplekset er kørt i stilling som et eksplosivt wakeup- call for en hel generation af unge. Med mere end 1200 fortrinsvi­s børn og unge blev sigtet som skræmmeeks­empel på, hvor galt det kan gå, hvis du deler det forkerte.

Rasmus’ og mange andre af de dømtes domme står i kontrast til de to drenge, der optog videoerne og var de første, der delte dem. De slap med en bøde på 2000 kroner i 2016.

Også forskellen i de domme, der er afsagt i løbet af det seneste år i komplekset, og størrelsen af erstatning­en til de to i videoen, er svær af sluge for Rasmus og hans forældre, der aldrig tidligere har haft kontakt med retssystem­et.

Hans far kalder det en

’grotesk cirkusfor e stilling’ og ’ et vågent mareridt’.

Rasmus havde 14 dage til at anke dommen, men de havde ikke råd.

– Så vi gik rundt i et va

kuum i 14 dage. Og nu er vores teenagesøn så pædofil. Vi forstår ikke retssystem­et. Tilliden har lidt et knæk, siger hans far.

Rasmus siger selv, at han ikke bad om videoen, men fik den tilsendt af en 14- årig bekendt.

Han afviser, at han tænkte, at der var tale om mindreårig­e.

– De kan sagtens sidde og sige til os i dag, at hun var mindreårig. Det var hun. Men det kunne vi ikke se, siger han og tilføjer, at det er nemt nok at være skråsikker, hvis man kender alderen på forhånd.

Rasmus er ikke hans rigtige navn. Redaktione­n er bekendt med hans identitet.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark