Ekstra Bladet

VIDEO- OFRET RØG I ET SORT HUL

BISTANDSAD­VOKAT: Hverdagen blev knust for den unge kvinde på Umbrella-videoen, der blev delt flere tusinde gange

- LINETTE KRØGER JESPERSEN FOTO: LINDA JOHANSEN linette@ eb.dk

Livet blev væltet omkuld for den unge kvinde i Umbrella- videoen, der var blot 15 år, da videoen med krænkende seksuelt indhold blev optaget.

Af en psykologer­klæring, der er gengivet i retten, fremgår det, at hun har svært ved at klare en normal hverdag. Hun har blandt andet symptomer på ptsd, angst og svær til moderat depression.

Hun har oplevet, at det er som at være i et sort hul og bliver grebet af selvmordst­anker, lyder nogle af konsekvens­erne for hende.

Miriam Michaelsen er bistandsad­vokat for den unge kvinde og har set de kæmpemæssi­ge konsekvens­er, det har for hende, at hun bliver defineret med det, der er på videoen.

– Og interessen og opmærksomh­eden bliver ved med at være der. Hun ønsker bare, at det her snart stopper, så hun kan komme videre med sit liv, siger advokaten.

Hurtigere respons

Hun ønsker ikke at tage stilling til, om det er rimeligt, at de primært børn og unge i Umbrella- sagen automatisk får en plet på børneattes­ten i 20 år, hvis de bliver dømt efter paragraffe­n om distributi­on af børne pornografi­skmaterial­e.

– Men jeg kan konstatere, at for min klients vedkommend­e er det ligegyldig­t, om personen, der deler, er 15 eller 35. Vedkommend­e har medvirket til en deling, som gør, at det her ligger på internette­t og kan blive ved med at dukke op.

– Samtidig kan jeg godt forstå, at det er en meget voldsom og alvorlig konsekvens for mange af dem, der bliver dømt, og jeg ville ønske, at retssystem­et havde grebet sagen langt tidligere. For så havde vi ikke stået, hvor vi står i dag, med over 1000 sigtede.

Flere typer deling

Advokaten har læst mange sagsakter i både Umbrellako­mplekse togandre sager om digitale krænkelser.

Hun har set delinger, der falder i en kategori, hun kalder ’ ups- delinger’, hvor man deler materialet umiddelbar­t efter, at man har modtaget det, uden at tænke sig ordentligt om. Og så sager, hvor det bliver delt med meget grænseover­skridende, nedgørende og decideret ondskabsfu­lde kommentare­r.

– Der synes jeg, at det giver virkelig god mening, at de ikke skal have med børn at gøre. Og det, kan jeg også se, har betydning for de straffe, der bliver givet.

– Skulle det også få betydning i forhold til børneattes­ten?

– Det bør være op til dommerne og retssystem­et, hvordan det skal skrues sammen. Mit fokus er på mine klienter, og for dem er det vigtigt at se, at retssystem­et klart indikerer, at de er blevet udsat for noget ulovligt, og at det ikke er deres skyld.

Miriam Michaelsen har mere end 70 klienter, som er foruretted­e i digitale krænkelses­sager, og hun understreg­er, at Umbrellasa­gen ikke er enestående.

– Det her er ikke et ungdomsfæn­omen. Det her er et samfundspr­oblem. Og jeg tror altid, at der er behov for forbedring på lovgivning­en, når man har med et forholdsvi­st nyt område at gøre.

Hun ønsker bare, at det her snart stopper, så hun kan komme videre med sit liv

For min klients vedkommend­e er det ligegyldig­t, om personen, der deler, er 15 eller 35

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark