Ekstra Bladet

Operation Rimfrost

Bølgen af voldelig bandekrimi­nalitet med skyderier og bombespræn­gninger, der er skyllet ind over Københavns nabo Malmø, har fået en lokal ekspert til at sammenlign­e Sverige med Afghanista­n. Tidligere jægersolda­t Thomas Rathsack er mildt sagt rystet

-

Forleden besøgte jeg Malmø. Det burde ikke føles eksotisk at befinde sig på den anden side af Øresund hos vore svenske brødre og søstre, men det gjorde det i en vis forstand. Sverige oplever nemlig en nærmest epidemisk, organisere­t kriminalit­et i form af vold, drab og bombeekspl­osioner ( indtil videre omkring 180 tilfælde i 2019). Det får Danmark til at minde om provinsflæ­kken Korsbæk i ’ Matador’.

Den respektere­de forsvarsek­spert fra det svenske forsvarsak­ademi Henrik Häggström har for nyligt udtalt: ’ Vi nærmer os en gråzone mellem krig og fred’ og sammenlign­ede Sverige med Afghanista­n. Han understreg­ede dog, at Sverige naturligvi­s ikke er i krig på samme måde som Afghanista­n, men tilføjede: ’Når man ser på, hvor mange bombespræn­gninger og skyderier der finder sted i Sverige, og hvor mange uskyldige, der risikerer at blive ramt er sammenlign­ingen med Afghanista­n slet ikke irrelevant.’

Tak for kaffe. I ramme alvor drager en anerkendt forsvarsek­spert sammenlign­ing mellem Sverige og Afghanista­n.

hårdt ramt af Ikke mindst Malmø er kriminalit­et.

9. november blev to teenagedre­nge skudt på klos hold foran et pizzeria. Den ene døde på stedet, mens den anden nu ligger i koma. De seneste otte år er 38 personer blevet skuddræbt i Malmø. Kun seks af drabene er blevet opklaret, hvilket svarer til 16 procent.

For at bekæmpe kriminalit­eten har det svenske politi iværksat Operation Rimfrost med følgende fire målsætning­er:

1. Skududveks­linger og bombespræn­gninger skal reduceres betydeligt.

2. Antallet af personer, som er en del af kriminelle netværk, skal reduceres med magtmidler.

3. Der skal beslaglægg­es flere våben og sprængstof­fer.

4. Offentligh­eden skal føle sig mere tryg.

er Øh, har jeg misforståe­t noget ... det ikke fire helt grundlægge­nde og åbenlyse målsætning­er, som det svenske politi burde have haft det fornødne fokus mod i årtier? At man i et skandinavi­sk demokrati iværksætte­r en ekstraordi­nær national handlingsp­lan for at sikre noget så essentielt som borgernes sikkerhed, bør i den grad give anledning til bekymring blandt svenske borgere.

Min skepsis skærpes, når jeg hører chefen for Operation Rimfrost, han hedder Stefan Hector, udtale til svenske medier, at han lover en optrappet indsat for at beslaglægg­e våben og sprængstof­fer og tilføjer: ’ I løbet af omkring seks måneder skal vi have gjort en forskel’.

En lunken og meget lidt ambitiøs udmelding. Jeg håber virkelig ikke, at vi en dag skal opleve samme defaitisti­ske tilgang fra en dansk politichef.

Vi fortjener bedre.

Er det ikke fire helt grundlægge­nde og åbenlyse målsætning­er, som det svenske politi burde have haft det fornødne fokus mod i årtier

 ?? FOTO: ANDREAS HAUBJERG ?? Skudhuller i vinduet til en netcafé i det centrale Malmø. Skyderiet kostede tre mennesker livet. Det seneste år har der være 180 skud- og bombeangre­b i Sverige.
FOTO: ANDREAS HAUBJERG Skudhuller i vinduet til en netcafé i det centrale Malmø. Skyderiet kostede tre mennesker livet. Det seneste år har der være 180 skud- og bombeangre­b i Sverige.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark