Ekstra Bladet

Hovedløst indgreb

-

Regeringen har nu barslet med et nyt indgreb overfor landbruget. Et indgreb, der også denne gang giver ringere vilkår for visse naturtyper samtidig med det begrænser landmanden­s muligheder på sin egen jord. Det virker grundlovss­tridigt.

Det drejer sig om de såkaldte § 3- arealer – det vil sige beskyttede naturtyper – som ferske enge, overdrev, strandenge og strandsump­e, heder, søer og vandhuller, vandløb, samt moser, kær og lignende

Mange af disse arealer har ikke landbrugsm­æssig interesse. Andre er dyrkede og bliver anvendt som afgræsning­sareal. Hidtil har reglen været, at man må fortsætte den drift, der var på arealet inden 1992. Mange af disse § 3- områder er afgræsning­sarealer eller slåede græsareale­r, der har været omlagt i bestemte intervalle­r. Mange af vore sjældne blomster trives på disse arealer. Hvis disse græsareale­r fremover ikke må gødes, forsvinder græsningsv­ærdien, og de vil derfor ikke længere blive afgræsset. Det betyder, at området vil skifte karakter og mange af de sjældne arter – blandt andet orkideer – vil uddø, fordi nye arter rykker ind, og udkonkurre­rer dem. På den måde vokser arealet selv ud af § 3 – er det mon formålet?

Dette sker under dække af grøn omstilling – uden at de behøver at føre skygge af bevis for, at det hjælper naturen og miljøet. Det er ren feel- good lovgivning. Bæredygtig­t Landbrug vil imødegå forslaget med alle forhåndenv­ærende midler, eventuelt også med retslige skridt.

Gustav Garth- Grüner Næstforman­d i Landsforen­ingen Bæredygtig­t Landbrug

 ?? FOTO: FINN FRANDSEN ?? Afgræsning er godt for nogle plantearte­r, mens det holder andre nede.
FOTO: FINN FRANDSEN Afgræsning er godt for nogle plantearte­r, mens det holder andre nede.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark