Ekstra Bladet

FEMJOBRÅD TILDEM,DER HARMAGTEN

-

1 Nedlæg jobcentren­e. Alt for meget handler om kontrol. Et nyt system bør sætte borgeren i centrum, hvor der er én indgang, én sagsbehand­ler og én plan. Jobindsats­en skal være et hus, hvor alle eksperter inden for det sociale, sundhed og beskæftige­lse arbejder sammen under ét tag.

2 Jobuddanne­lse til alle. Alle danskere respektere­r begrebet uddannelse. Derfor skal jobpraktik afløses af jobuddanne­lse, som er målrettet uddannelse med afsluttend­e eksamensbe­vis over, hvad man har lært. Det øger nydanskere­s mulighed for job enten i virksomhed­en eller i en anden virksomhed, fordi de kan dokumenter­e, hvad de har lært. Guleroden for virksomhed­en er, at de får langt mere kvalificer­et arbejdskra­ft. Lønnen er en indslusnin­gsløn. Det er Hummelgaar­d med på.

3 Danskunder­visning er gratis inklusive gratis transport til og fra undervisni­ngen. Til gengæld skal nydanskere bestå en danskprøve efter endt jobuddanne­lse, ellers fortsætter de på indslusnin­gsløn for samme arbejde, som andre udfører til fuld løn. Hummelgaar­d siger ja til gratis undervisni­ng, ikke transport.

4 Tilskud til virksomhed­er, der flytter dansk- og jobundervi­sning ud på arbejdspla­dsen. Til gengæld skal virksomhed­en garantere halvdelen fastansætt­else bagefter. På den måde sparer nydanskern­e transportt­id, og undervisni­ngen bliver mere arbejdsrel­ateret. ’Spændende idé,’ sagde Hummelgaar­d.

5 Stop misbrug. For at stoppe misbrug skal der være loft over, hvor mange personer hver virksomhed må have i Jobuddanne­lse ( nu jobpraktik/ virksomhed­spraktikan­ter). Der kommer nye regler 1. januar. ’ Og vi strammer igen, hvis det ikke er nok,’ siger Hummelgaar­d.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark