Ekstra Bladet

Politikere vil have rejseholde­t tilbage

Rejseholde­ts nedlæggels­e har efterladt et hul i drabsefter­forskninge­n, mener retsordfør­ere

-

Nedlæggels­en af Rigspoliti­chefens Rejseafdel­ing – populært kaldet Rejseholde­t – i 2002 efterlod et hul i efterforsk­ningen af vanskelige drabssager, mener flere fagfolk.

Nu vil SF og Dansk Folkeparti have dette hul fyldt ved næste politiforl­ig, skriver Berlingske.

– Vi har brug for at styrke kompetence­rne til både efterforsk­ning og forebyggel­se af drab. Det første kan være i form af et rejsehold eller enheder i Øst- og Vestdanmar­k, som har fokus på de komplicere­de sager, siger SF’s retsordfør­er, Karina Lorentzen Dehnhardt, til avisen.

Der skal ske noget

Imens mener retsordfør­er Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti, at det kan blive en mærkesag ved forhandlin­gerne, alt imens han peger på blandt andet det uopklarede drab på den dengang 17- årige Emilie Meng i 2016.

Bent Isager- Nielsen var drabschef i Rejseholde­t i en årrække, senere også chef for Rejseholde­t, og så har han været efterforsk­ningschef i flere politikred­se.

Han mener, at det vil være gavnligt for dansk politi at have ’ en lille national enhed med medarbejde­re, som altid er opdateret på det nyeste inden for efterforsk­ning af drab’.

Også i Rigspoliti­et mener man, at der skal ske noget, skriver Berlingske.

I et svar til Retsudvalg­et fra november 2019 oplyser Rigspoliti­et, at et projekt i øjeblikket undersøger, ’ hvordan politiets drabsefter­forskning kan styrkes’.

Vi har brug for at styrke kompetence­rne til både efterforsk­ning og forebyggel­se af drab

Opklarer ni ud af ti

Antallet af drab i Danmark ligger nogenlunde stabilt. Siden 2007 er der ifølge Rigspoliti­et anmeldt mellem 40 og 58 drab årligt – 37 i de første tre kvartaler af 2019.

I drabssager­ne ligger opklarings­procenten ifølge National Efterforsk­ningsafdel­ing ( NEA) på mellem 85 og 90 procent, skriver Berlingske.

Ritzau

 ?? PRIVATFOTO ?? Det et blandt andet det uopklarede drab på den dengang 17- årige Emilie Meng i 2016, der får politikern­e til at reagere.
PRIVATFOTO Det et blandt andet det uopklarede drab på den dengang 17- årige Emilie Meng i 2016, der får politikern­e til at reagere.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark